НАЧАЛО Други

Изкуствен интелект: Секторът може да се разрастне с 800%

май 6, 2023 8:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Изкуствен интелект: Секторът може да се разрастне с 800%

Изкуственият интелект (AI) се превърна в революционна технология с потенциал да трансформира различни индустрии.

Очаква се пазарният дял на AI да достигне $1.87 трилиона до 2030 г., с ръст от 788.64%. Въпросът за доверието в AI системите обаче става все по-ключов. Доверието в тези системи е различно в отделните юрисдикции, както и сложно, и многостранно. Индия е на първо място по показатели за доверие в AI, следвана от Китай, Южна Африка, Бразилия, Сингапур и Съединените щати.

AI революционизира технологиите и трансформира индустриите, а доверието е централен механизъм, чрез който други фактори оказват влияние върху приемането на изкуствения интелект. Търсенето на автоматизация, нарастващата наличност на данни и разширяването на дейността в нови отрасли стимулират растежа на AI пазара.

Институционалните процеси, възприеманите ползи и несигурността относно бъдещото му въздействие оказват влияние върху доверието в AI системите. Високият резултат на Индия по отношение на доверието може да се отдаде на акцента върху дигиталната грамотност и технологичния напредък, а на Китай – на стабилния му технологичен пейзаж.

Предизвикателства пред изкуственият интелект

Макар че AI носи ползи, технологията също така е свързана с рискове и предизвикателства. Доверието е от решаващо значение за приемането и внедряването на AI в обществото. Няколко участници от технологичната индустрия изразиха загриженост относно възможните заплахи от AI, а поддържането на доверието е от решаващо значение за отговорното разработване и използване на AI системите.

Едно от предизвикателствата, пред които е изправен изкуственият интелект, е въпросът за пристрастия, дискриминация, манипулация или незаконни практики. Някои AI системи се възприемат като пристрастни или дискриминационни, което представлява риск за тяхното приемане и прилагане.

За да се избегнат подобни рискове, AI системите трябва да се разработват и проектират отговорно и прозрачно, като се гарантира, че са в съответствие с обществените норми.

Участниците в технологичната индустрия призоваха за етично и отговорно разработване и използване на AI, за да се преодолеят тези рискове.

Например главният изпълнителен директор на Tesla, Илон Мъск предупреди за възможните опасности от неконтролираните AI системи, които могат да доведат до “унищожаване на цивилизацията”. Ето защо поддържането на доверието в AI системите е от съществено значение за постигане на пълния им потенциал, като същевременно се намаляват рисковете, които те представляват.

Бъдеще на изкуственият интелект

Това доверие може да бъде постигнато чрез насърчаване на прозрачността, етичното и отговорно разработване и гарантиране на безопасността и надеждността по институционален път.

В заключение, AI е нововъзникваща технология, която предоставя както възможности, така и рискове. Равнището на доверие в AI системите е различно в отделните юрисдикции, а доверието е централен механизъм, чрез който други фактори оказват влияние върху приемането на AI. Бъдещето на AI зависи от етичното и отговорно разработване и използване, както и от осигуряването на безопасност и надеждност.

Като приоритизираме тези фактори, можем да използваме потенциала на изкуственият интелект за революционизиране на технологиите, стимулиране на иновациите и трансформиране на индустриите, като същевременно намалим рисковете и предизвикателствата.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Какво ще стане ако Мексико се присъедини?

Според доклад на Bloomberg Мексико е една от 19-те държави, които са проявили интерес да се присъединят към БРИКС. Въпреки това от Мексико все още не са подали официалното си заявление за присъединяване към алианса.

юни 1, 2023 20:00 2 мин. четене

Nvidia стигна до трилион долара на фона на AI бумa

Благодарение на нарастващото търсене на технологии за изкуствен интелект, Nvidia за кратко се присъедини към клуба на компаниите с пазарна капитализация от трилион долара.

юни 1, 2023 17:00 2 мин. четене

Още една държава зарязва долара, за да купува петрол

В сряда Уилям Руто, президентът на Кения, представи нова инициатива за справяне с кризата с долара, която включва приемане на стратегия за закупуване на петрол с националната валута – кенийския шилинг.

юни 1, 2023 15:30 2 мин. четене

Рецесията е тук и тези индикатори сочат към точно това

На фона на нарастващите опасения на експерти и инвеститори относно предстоящ икономически спад, през последните пет десетилетия се наблюдава все по-голямо съвпадение на водещите икономически показатели, което показва голяма вероятност от глобална рецесия в близко бъдеще.

юни 1, 2023 11:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.