НАЧАЛО Други

Как избягването на санкциите на Запада спасяват Русия от поражение в Украйна

02.04.2024 22:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Как избягването на санкциите на Запада спасяват Русия от поражение в Украйна

Устойчивостта на руския режим срещу западните санкции, съчетана с нежеланието на американската десница да се ангажира в световен мащаб и предпазливия подход на Европа, значително намали перспективите за изгонване на Русия от окупираните от нея територии.

Въпреки очакванията, свързани с преизбирането на Владимир Путин, западните санкции не успяха да нарушат ефективно действията на Кремъл. Историческите прецеденти, като Суецката криза през 1956 г., при която икономическите санкции повлияха на резултатите, вече нямат същата сила.

Способността на Русия да устои на санкциите, въпреки напрежението в Конгреса на САЩ по отношение на финансовата подкрепа за Украйна, отразява промяната в глобалната динамика. Частичното въздействие на западните санкции, особено по отношение на руския износ на въглеводороди, подчертава признаването на значението на руската енергетика за стабилизирането на световния пазар.

Въпреки това тази позиция среща критики, особено от страна на украинския президент Володимир Зеленски, който се застъпва за пълно ембарго на Русия. Устойчивостта на Русия може да се отдаде на силните фискални стимули по време на Ковид пандемията и на устойчивата подкрепа за военните усилия.

Въпреки първоначалните смущения търговската позиция на Русия бързо се възстанови, подкрепена от силен износ, включително доставки на суров петрол, улеснени от някои европейски корабни компании. Макар че тези дейности може да не нарушават изрично санкциите, те предизвикват осъждане от страна на Украйна за непряка подкрепа на военните усилия на Русия.

Въпреки международния натиск Русия продължава да насочва приходите от износа на нефт и газ към военни операции в Украйна, допринасяйки за продължаващия конфликт в Донецкия регион. Нежеланието на западните сили да ескалират мерките срещу Русия, съчетано със стратегическите придобивки на Русия на терен, усложнява усилията за разрешаване на кризата.

Като цяло геополитическият пейзаж предполага патова ситуация в полза на Русия, като значителните териториални загуби за Украйна могат да предизвикат преоценка на западните стратегии за противодействие на агресията на Путин. Въпреки това пътят към разрешаването на проблема остава несигурен, което подчертава сложната динамика в региона.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС иска да зареже долара и да използва криптовалути за търговия

Председателят на Комитета за финансовия пазар към Държавната дума на Русия Анатолий Аксаков наскоро обяви, че БРИКС активно проучва възможността за замяна на щатския долар с криптовалута за търговия.

21.04.2024 8:00 2 мин. четене

Каква е целта на най-голямата стабилна монета Tether (USDT)?

Според главния изпълнителен директор на Tether Паоло Ардоино основната цел на Tether USD (USDT), най-голямата стабилна монета в света, е да осигури защита за хората в икономики, които се борят с инфлацията.

20.04.2024 20:16 2 мин. четене

Може ли икономиката на Иран да оцелее евентуална война?

На фона на обсъжданията на потенциални икономически мерки срещу Иран от страна на Съединените щати и Европейския съюз (ЕС) Техеран заяви, че е устойчив на западните бойкоти, като се позовава на рекордния износ на петрол въпреки значителните санкции, наложени от бившия президент на САЩ Доналд Тръмп през 2018 г.

20.04.2024 18:00 2 мин. четене

Проблемите за долара са много, а BlackRock използва Биткойн, за да се предпази от тях

Тъй като алиансът БРИКС е начело на глобалното отдръпване от щатския долар, BlackRock наскоро се насочи към Биткойн като средство за хеджиране на инфлацията на фона на опасенията, свързани със долара.

20.04.2024 12:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.