НАЧАЛО Регулации

Испания ще започне да иззема криптовалута, за да покрива данъчни задължения

05.02.2024 21:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Испания ще започне да иззема криптовалута, за да покрива данъчни задължения

Министерството на финансите на Испания въведе данъчни реформи, с които на финансовите институции се предоставя правото да събират данъци от името на правителството.

В стремежа си да засили надзора си върху криптовалутите, министерството, под ръководството на Мария Хесус Монтеро, предложи изменения на Общия закон за данъците, насочени по-специално към член 162.

Целта на тези промени е да се даде право на Испанската данъчна агенция да идентифицира и конфискува дигитални активи, притежавани от данъкоплатци с неизплатени задължения.

С неотдавнашен кралски указ, който влиза в сила от 1 февруари, се разширява обхватът на субектите, упълномощени да събират данъци. Досега ограничени до банките, спестовните каси и кредитните кооперации, новите разпоредби също така планират да засилят мерките срещу укриването на данъци.

Банките и институциите за електронни пари могат да бъдат задължени да докладват за всички транзакции с карти, което е сигнал за агресивна позиция в борбата с неспазването на финансовите правила.

Въпреки проактивния регулаторен подход, бързото прилагане на тези промени поставя предизвикателства на регулаторния фронт. Испания активно работи по множество нормативни актове, които да регулират пространството на криптовалутите.

През октомври 2023 г. испанското министерство на икономиката и дигиталната трансформация обяви приемането на първата всеобхватна рамка на Европейския съюз за криптовалутите – Регламента за пазарите на криптовалути (MiCA), който трябва да бъде приложен на национално равнище през декември 2025 г. – шест месеца преди официалния срок.

Испанските жители, които притежават криптоактиви на неиспански платформи, са длъжни да ги декларират пред данъчните органи до края на следващия месец. Периодът за подаване на декларации по формуляр 721 започна на 1 януари 2024 г. и приключва в последния ден на март.

Задължението за деклариране на чуждестранните авоари обаче се отнася само за физическите лица, чийто баланс надхвърля 50,000 евро (приблизително $54,000) в криптоактиви. Лицата, които използват портфейли за самостоятелно попечителство, трябва да докладват своите авоари чрез стандартния формуляр 714 за данък върху богатството.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Регулации Новини

Великобритания вече може да конфискува Биткойн

Наскоро властите в Обединеното кралство приеха вторично законодателство, целящо да засили възможностите им за конфискуване на крипто активи, като Биткойн (BTC), които са замесени в незаконни дейности.

03.03.2024 14:00 2 мин. четене

Финансовият регулатор на Испания издаде предупреждение за нелицензираните крипто борси

Неотдавна Финансовият регулаторен орган на Испания, Националната комисия за пазара на ценни книжа (CNMV) издаде строго предупреждение срещу нелицензираните крипто борси, които работят в страната.

28.02.2024 20:50 2 мин. четене

Европа приема нови регламенти за незабавни плащания

Европейският съвет прие регламент, който има за цел да осигури широкото разпространение на незабавните плащания в евро за потребителите и предприятията в ЕС и държавите от ЕИП.

27.02.2024 16:00 1 мин. четене

Великобритания иска да определи криптовалутите за имущество

Правната комисия на Обединеното кралство представи предварителен законопроект, в който се предлага официалното класифициране на криптовалутите като уникална форма на лична собственост с цел да се установят по-ясни правни насоки за дигиталните активи.

24.02.2024 11:30 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.