НАЧАЛО Крипто Крими

Испания разкри мрежа за финансиране на Ислямска държава с криптовалути

19.12.2023 21:00 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Испания разкри мрежа за финансиране на Ислямска държава с криптовалути

При операция на испанската полиция през уикенда успешно е разбита мрежа от лица, подкрепящи ИДИЛ, които са участвали в транзакции с криптовалута на стойност €200,000.

Операцията, част от продължило две години и половина разследване на терористични действия, доведе до ареста на петима души, за които се твърди, че са свързани с терористите, известни като ИДИЛ.

Съобщава се, че по време на разследването, групата е организирала планове за две терористични нападения и е финансирала джихадистите с помощта на криптовалута, получена чрез международни пратки, свързани с престъпни дейности в Европа. Властите са иззели от групата криптовалута на стойност €200,000.

Според информацията сред арестуваните лица едно се е радикализирало в месеците преди ареста и е било близо до извършването на нападение. При претърсването на жилището им органите на реда са открили боеприпаси за пистолет и брадва. Освен това от задържаните са иззети наръчници за изработване на експлозиви, индоктриниране на непълнолетни и джихадистка пропаганда.

Разследването започнало, когато властите разкрили, че лице в Испания сътрудничи на джихадист, който планира терористичен акт във Франция. Това разкритие предизвика съвместна операция между Швейцария и Испания, в резултат на която бяха арестувани осем лица.

Първоначално двамата радикали бяха идентифицирани като част от по-широка мрежа, подкрепяща ИДИЛ на три континента. Впоследствие испанските власти си сътрудничиха с дванадесет държави от Европа, Близкия изток и Магреб в антитерористично разследване, чиято кулминация бяха арестите, извършени в събота.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Крипто Крими Новини

Крейг Райт призна, че е фалшифицирал Биткойн документи

По време на съдебното заседание, проведено от Алианса за отворени патенти за криптовалути (COPA), Крейг Райт призна, че е направил промени в представения от него документ за Биткойн, както стана ясно по време на заседанието в петък.

24.02.2024 17:00 2 мин. четене

Бившият сътрудник на Сам Банкман-Фрийд ще влезе в съда през май

Райън Салейм, който преди това е бил съизпълнителен директор на FTX Digital Markets, ще се яви пред нюйоркски съд на 1 май за произнасяне на присъда след признаване на вината му по две обвинения в престъпление.

24.02.2024 13:00 2 мин. четене

Съоснователят на Axie Inifinity изгуби милиони в скорошен крипто хак

Днес Джеф “Jihoz” Зирлин, съосновател, известен с работата си в Axie Infinity и Ronin Network, разкри тревожно събитие.

24.02.2024 11:00 1 мин. четене

ОФИЦИАЛНО: Основателят на Terra ще бъде екстрадиран в САЩ

До Куон, бившият криптовалутен магнат и създател на екосистемата Terra (LUNA), ще бъде екстрадиран в САЩ, за да отговаря по обвинения в измама.

22.02.2024 14:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.