НАЧАЛО Други

Иран показва икономическата си мощ след присъединяването си към БРИКС

септември 28, 2023 7:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Иран показва икономическата си мощ след присъединяването си към БРИКС

След като получи покана да се присъедини към икономическия алианс БРИКС, Иран демонстрира значителна икономическа мощ, като износът му за алианса вече надхвърля $9 милиарда.

Това развитие подчертава основанията за включването му в неотдавнашното разширяване на блока, който добави шест нови държави членки по време на годишната среща на върха миналия месец.

Според неотдавнашен доклад Иран успешно е изнесъл близо 37 милиона тона стоки за настоящия блок БРИКС, което се изразява в обща стойност от приблизително $25.1 милиарда. Забележително е, че този износ съставлява повече от 57 % от общия обем на търговията на Иран. Освен това търговията с десетте допълнителни държави от БРИКС вече официално надхвърли границата от $9 милиарда.

Геополитическите последици от това разширяване на БРИКС са широко наблюдавани в целия свят. Въпреки това значителното икономическо въздействие на растежа на този блок донякъде е пренебрегнато. Само за няколко кратки месеца от включването си в инициативата за разширяване Иран вече доказа своята значимост.

По-конкретно, като новопривлечен член на БРИКС, Иран вече е надхвърлил $9 милиарда в износа си към алианса. Забележително е, че по-голямата част от външната търговия на Иран се осъществява с първоначалните пет държави от БРИКС, което представлява над 57 % от общата му търговска дейност.

Забележителен аспект на това развитие е значителният обем на търгуваните непетролни стоки, възлизащ на 27.7 милиона тона. Това е значителен показател, като се има предвид, че износът на ирански петрол исторически е доминирал в дискусиите. Въпреки това споразуменията за търговия с продукти, различни от нефт, подчертават широкия потенциал за търговия с тези държави.

Китай и Обединените арабски емирства (ОАЕ) се очертават като основни търговски партньори на Иран, като покупките от Китай възлизат на $5.6 милиарда, а ОАЕ допринасят с още $2.3 милиарда. Тези две държави, заедно с Русия, Индия и Южна Африка, са петте най-големи дестинации за иранския износ.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

“Криптовалутите са за престъпници”, а банките плащат глоби за над $180 милиарда

Според данни, събрани от Violation Tracker, база данни за корпоративни нарушения, най-големите банки в САЩ, включително JPMorgan, Bank of America, Wells Fargo и Citigroup, са понесли значителни глоби на обща стойност $181 милиарда от началото на хилядолетието.

декември 8, 2023 21:00 1 мин. четене

2024 година ще е тежка за европейските платежни компании

Очаква се финтех компаниите, работещи в сектора на плащанията, да продължат да се сблъскват с предизвикателства до 2024 г., според оценка на Jefferies.

декември 8, 2023 19:00 1 мин. четене

Binance оттегли заявлението си за инвестиционен фонд в Абу Даби

Binance, призната за най-голямата борса за криптовалути в света, се отказа от получаването на лиценз за управление на колективен инвестиционен фонд в Абу Даби.

декември 8, 2023 17:30 1 мин. четене

Западът “забавя” развитието на глобалната икономика според президента на Русия

По време на инвестиционния форум “Russia Calling!” в Москва руският президент Владимир Путин подчерта значителните промени в световния икономически пейзаж.

декември 8, 2023 16:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Един отговор на “Иран показва икономическата си мощ след присъединяването си към БРИКС”
  1. ^^©∆@,

    И така “развиващите се държави” ще се развиват, а развитото САЩНАТО пространство ще се свива, свива,… свива…
    Ще гледат жадно през оградата на “санкциите”, която сами издигнаха с жажда. Ще обедняват, защото вече няма да има откъде да “усвояват” и малко помалко ще потънат в мизерията, която заслужават!

    Смърт на ционизма, свобода на Народа!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.