НАЧАЛО Други

Инвеститорите на фондовият пазар не трябва да се плашат от нов дотком балон – ето защо

13.02.2024 11:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Инвеститорите на фондовият пазар не трябва да се плашат от нов дотком балон – ето защо

Сегашният ръст на технологичните акции изглежда непрестанен, а пазарите са развълнувани от изкуствения интелект.

Въпреки това някои анализатори предупреждават, че забележителните печалби, на които са свидетели някои акции, могат да означават надценяване и потенциален балон.

Възможно ли е този ентусиазъм да доведе до повторение на прословутия дотком крах от 2000 г.?

Преди две десетилетия появата на интернет разпали лудост на Уолстрийт, като изстреля технологичните акции до главозамайващи висоти, подхранвани от безграничния оптимизъм за трансформиращия потенциал на интернет. Този разказ може да се стори познат на днешните наблюдатели, които виждат, че подобен плам около изкуствения интелект ще оформи инвестиционния пейзаж през 2024 г., предизвиквайки опасения за потенциално продължение на дотком краха.

И все пак експертите предполагат, че тези опасения може да са преувеличени. Съществуват значителни разлики между настоящата технологична лудост и края на 90-те години на миналия век, особено по отношение на финансовото състояние на големите технологични компании през 2024 г. и по-широкия икономически контекст.

Ето защо историята може да не се повтори под формата на нов дотком крах:

  • Фундаментални разлики в рекламата: Много технологични ентусиасти твърдят, че вълнението около изкуствения интелект е оправдано, защото той представлява значителна промяна на парадигмата. Според Дан Айвс от Wedbush AI бележи най-значимата технологична тенденция от появата на интернет през 1995 г. насам, което показва, че става дума за трансформационна революция, а не за спекулативен балон.
  • Финансов пейзаж: Брайън Белски, главен инвестиционен стратег в BMO, посочва, че балоните обикновено възникват от прекомерни спекулации, често подхранвани от финансиране. За разлика от дотком ерата, когато IPO-тата бяха многобройни и спекулативната страст беше необуздана, днешните технологични гиганти като Nvidia, Meta и Microsoft могат да се похвалят със стабилни баланси и значителна рентабилност, което предполага по-стабилна основа за растеж.
  • Разпознаване на пазара: За разлика от безразборния ентусиазъм от тогавашната криза, днешният пазар демонстрира по-голям акцент върху ефективността и рентабилността. Куинси Кросби от LPL Financial Management отбелязва, че сега инвеститорите изискват осезаеми резултати, като награждават компании като Meta и Microsoft за изпълнение на обещанията им за растеж, а не за спекулативен потенциал.
  • Технически спад срещу срив на пазара: Макар че опасенията за потенциален спад в технологичния сектор продължават, важно е да се прави разлика между нормално отдръпване и катастрофален пазарен срив. Белски подчертава, че колебанията в цените на акциите не означават непременно предстоящ срив, а историческите данни показват, че по-широката устойчивост на пазара може да устои на колебанията в акциите на технологичните компании.
  • Уроци от историята: Макар че сравненията с дотком ерата са неизбежни, твърде силното разчитане на паралели от миналото крие риск да се пренебрегне уникалната динамика на настоящата пазарна среда. Както посочва Филип Д. Лоренц от CIBC Private Wealth, въпреки че може да се наблюдават спекулации, ексцесиите и ирационалното преуспяване, наблюдавани по време на технологичния балон през 2000 г., днес значително отсъстват.

По същество, въпреки че в днешния технологичен бум отеква ехото на дотком ерата, внимателният анализ разкрива съществени различия, които предполагат, че този път може да се получи различен резултат. Тъй като инвеститорите се ориентират в сложността на пазара, разбирането на тези нюанси може да осигури ценна информация за траекторията на технологичните акции и на икономиката като цяло.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: ЕЦБ с първата си огромна загуба от 20 години насам

Неотдавнашните събития във финансовия сектор насочиха вниманието към промени в глобалната икономическа динамика, които могат да окажат положително въздействие върху БРИКС.

25.02.2024 9:00 2 мин. четене

Тревожни икономически тенденции след като глобалният дълг надхвърли $313 трилиона

Световният дълг достигна безпрецедентен връх, надхвърляйки $313 трилиона. Неотдавнашен анализ показва, че група държави са изправени пред нарастващи рискове, свързани с изплащането му.

25.02.2024 7:00 1 мин. четене

Полицията в Хонконг разкри схема за пране на пари за близо $2 милиарда

Властите в Хонконг разкриха, че са разбили значителна глобална схема за пране на пари, като са използвали конвенционалната банкова система, за да изперат около $1.8 милиарда.

24.02.2024 21:00 1 мин. четене

Кога може да се очаква края на бичия пазар на акциите

Неотдавнашният скок в цените на акциите, който често се приписва на вълнението около изкуствения интелект (AI), има по-дълбоки корени.

24.02.2024 18:55 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.