НАЧАЛО Други

Инфлацията в Турция надхвърли 75%, но пика на кризата може да е минал

03.06.2024 22:00 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Инфлацията в Турция надхвърли 75%, но пика на кризата може да е минал

Инфлацията в Турция се ускори повече от очакваното през миналия месец, като официалните лица се надяват, че това бележи връхната точка на продължителната криза с разходите за живот.

През май годишната инфлация се повиши до 75.5%, спрямо малко под 70% през предходния месец. Месечният ръст на цените, ключов показател за централната банка, също се повиши до 3.4%, като и двете стойности надхвърлиха прогнозите на икономистите.

Този пик на инфлацията съответства на стратегията на централната банка след преизбирането на президента Реджеп Тайип Ердоган преди година, която клони към по-конвенционални икономически политики.

Решаващият въпрос сега е дали инфлацията ще следва прогнозираната низходяща тенденция, което потенциално ще проправи пътя за бъдещо намаляване на лихвените проценти след период на значително затягане на паричната политика.

Политиците прогнозират, че до края на годината инфлацията в Турция ще намалее до 38%, което, макар и все още високо, би било шестото място в света според Международния валутен фонд. Турският министър на финансите Мехмет Шимшек изрази оптимизъм, като предположи, че най-лошото е отминало и че до края на третото тримесечие инфлацията може да спадне под 50%.

От Bloomberg Economics предполагат, че поради динамиката на инфлацията може да се наложи по-нататъшно повишаване на лихвените проценти, но централната банка може да избере алтернативни мерки за затягане, вместо да увеличава разходите по заемите.

Предстоящите фискални корекции от страна на правителството ще изиграят решаваща роля за определяне на курса на инфлацията.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Фондовите пазари в Европа, САЩ и Азия – какво трябва да знаем

Европейските акции се повишиха заедно с азиатските, водени от ралито на големите американски технологични компании, което тласна Уолстрийт до нов рекорд.

18.06.2024 14:30 2 мин. четене

Интересът към NFT се завръща – Етериум отново е лидер в класациите

Първоначално през 2024 г. крипто инвеститорите не проявиха голям интерес към NFT, но това се промени през последните седмици.

18.06.2024 14:00 2 мин. четене

БРИКС: Още две страни официално искат да се присъединят към алианса

С предстоящото разширяване на БРИКС по време на годишната им среща на върха, Малайзия и Тайланд обявиха намерението си да се присъединят към алианса.

18.06.2024 12:00 1 мин. четене

Прогноза за акциите на Microsoft за следващите 12 месеца

Когато разглеждаме гигантите в сектора на технологиите, Microsoft (MSFT) често е първата компания, която ни идва на ум.

18.06.2024 11:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.