НАЧАЛО Други

Инфлацията трябва да спадне, за да може Федералния резерв на САЩ да намали лихвените проценти

01.05.2024 22:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Инфлацията трябва да спадне, за да може Федералния резерв на САЩ да намали лихвените проценти

Представителите на Федералния резерв предприеха по-предпазлива позиция по отношение на потенциалното намаляване на лихвените проценти през тази година след три последователни доклада за по-висока от очакваната инфлация.

В сряда, когато приключва последната им политическа среща, се очерта основният въпрос: Ще запазят ли нагласите за намаляване на лихвите през 2024 г.?

Пазарните нагласи се промениха значително от началото на годината, като сега трейдърите от Уолстрийт очакват само едно намаление на лихвените проценти през 2024 г. в сравнение с първоначалните очаквания за до шест намаления. Това понижение отразява все по-ясното признаване на устойчивия характер на повишената инфлация, която през първото тримесечие на тази година нарасна до 4.4% на годишна база, надхвърляйки значително целта на Фед от 2%.

Въпреки че по-рано политиците предвиждаха три намаления на лихвените проценти през тази година, сега икономистите предполагат, че Фед може да извърши само две намаления, а може би и никакво. Тази промяна е породена от стабилното състояние на икономиката и по-силните от очакваното условия на пазара на труда. При положение че безработицата се задържа под 4% повече от две години и потребителските разходи поддържат стабилен темп, председателят на Фед Джером Пауъл подчерта, че няма да се прибързва с понижаването на основния лихвен процент.

Последните изказвания на Пауъл подчертаха предпазливия подход на Фед, посочвайки, че запазването на високата инфлация е намалило доверието към бързото връщане на целевите нива. Макар че Пауъл намекна за възможността за запазване на настоящите лихвени проценти, ако инфлацията се задържи, той се отказа от предложения за предстоящи повишения на лихвените проценти.

По време на предстоящата пресконференция след заседанието на Фед се очаква Пауъл да потвърди тази предпазлива позиция, като подчертае ангажимента на централната банка да следи инфлационните тенденции. Възможно е обаче той да предостави и допълнителни сведения за бъдещата насока на политиката на Фед, опирайки се на предишното си указание, че настоящото равнище на лихвените проценти вероятно е достигнало своя връх. В крайна сметка отговорът на Фед ще зависи от развитието на икономическия пейзаж и инфлационния натиск през следващите месеци.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Отношенията на Венецуела със съюза са “изключителни”

Президентът на Венецуела Николас Мадуро определи отношенията на страната си с членките на БРИКС и БРИКС+ като “изключителни”.

30.05.2024 7:00 1 мин. четене

Ръст на инфлацията в три германски провинции – какво означава това

Инфлацията в три германски провинции се повиши през май, което свидетелства за потенциално леко увеличение на националната инфлация в най-голямата европейска икономика, въпреки спада в една от провинциите.

30.05.2024 6:00 1 мин. четене

Все повече американци се насочват към крипто според проучване на Grayscale

Проучване, проведено от Grayscale и The Harris Poll, разкрива, че все повече американци се обръщат към криптовалутите.

29.05.2024 23:00 2 мин. четене

Пазарната капитализация на Nvidia е все по-близо до тази на Apple

Преди това само Microsoft Corp. (MSFT) и Apple са достигнали прага от $3 трилиона. Докато пазарната стойност на Apple междувременно спада, тази на Microsoft остава около $3.20 трилиона.

29.05.2024 22:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.