НАЧАЛО Други

Инфлацията смазва Аржентина – страната вероятно вече е в рецесия

16.12.2023 21:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Инфлацията смазва Аржентина – страната вероятно вече е в рецесия

Според скорошно проучване сред анализатори аржентинската икономика е преживяла техническа рецесия, характеризираща се с две последователни тримесечия на икономически спад, през третото тримесечие.

Очакваното свиване на БВП с 0.7% бе повлияно главно от намалените продажби в зърнения сектор.

Въз основа на прогнозите на 12 анализатори се очаква БВП на страната да се свие с между 0.3% и 1.4% от юли до септември, което се дължи на намалените потребителски разходи и спада в промишленото производство. Този спад следва свиването с 4.9% през предходното тримесечие.

Новосформираното правителство в Аржентина е изправено пред предизвикателството да се справи с потенциална комбинация от висока инфлация и рецесия, известна като стагфлация, която вероятно ще засили финансовите затруднения на населението и ще задълбочи съществуващото равнище на бедност от над 40%.

Освен това анализаторите предполагат, че икономическата ситуация се е влошила към края на годината поради политическата несигурност около изборите през октомври-ноември, съчетана със значителна девалвация на валутата песо.

Федерико Гонсалес Руко, икономист в консултантската компания Empiria, подчерта сложността на икономиката през периода октомври-ноември, като отдаде спада през третото тримесечие на тежката суша, засегнала ключовия сектор на зърнените култури, намалените потребителски разходи и предизвикателствата при вноса поради строгия капиталов контрол и недостатъчните валутни резерви.

Аржентина, която е третата по големина икономика в Латинска Америка, се бори с труден финансов пейзаж, характеризиращ се с рязко покачваща се инфлация от 160%, отрицателни нетни резерви на централната банка и значителна дългова тежест, дължима както на местни, така и на международни кредитори.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: ЕЦБ с първата си огромна загуба от 20 години насам

Неотдавнашните събития във финансовия сектор насочиха вниманието към промени в глобалната икономическа динамика, които могат да окажат положително въздействие върху БРИКС.

25.02.2024 9:00 2 мин. четене

Тревожни икономически тенденции след като глобалният дълг надхвърли $313 трилиона

Световният дълг достигна безпрецедентен връх, надхвърляйки $313 трилиона. Неотдавнашен анализ показва, че група държави са изправени пред нарастващи рискове, свързани с изплащането му.

25.02.2024 7:00 1 мин. четене

Полицията в Хонконг разкри схема за пране на пари за близо $2 милиарда

Властите в Хонконг разкриха, че са разбили значителна глобална схема за пране на пари, като са използвали конвенционалната банкова система, за да изперат около $1.8 милиарда.

24.02.2024 21:00 1 мин. четене

Кога може да се очаква края на бичия пазар на акциите

Неотдавнашният скок в цените на акциите, който често се приписва на вълнението около изкуствения интелект (AI), има по-дълбоки корени.

24.02.2024 18:55 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.