НАЧАЛО Други

Инфлацията в САЩ може да тласне цените на петрола до небесата – Джим Креймър

септември 19, 2023 10:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Инфлацията в САЩ може да тласне цените на петрола до небесата – Джим Креймър

Джим Креймър от CNBC твърди, че повишаването на цените на суровия петрол може да предизвика лавинообразен инфлационен натиск върху цялата икономика на САЩ.

В новия епизод на “Mad Money” Креймър заяви, че председателят на Федералния резерв Джером Пауъл може да вземе решение да повиши лихвените проценти отново тази седмица, което ще окаже натиск върху рисковите активи.

Очаква се този четвъртък Фед да направи изявление за спиране на повишаването на лихвения процент по федералните фондове на 5.50%, но според Креймър е по-вероятно ново повишение, особено като се има предвид цената на петрола, която от юни насам се е повишила от $69 до над $90.

Според Креймър Пауъл е много по-загрижен за спирането на инфлацията, отколкото за запазването на печалбите, работните места или корпоративните баланси, или за потребителските разходи в този смисъл. Водещият добави, че председателят на Фед трябва да плува срещу течението и да говори за това дали инфлацията все още има тенденция към понижаване. Той вярва, че това е аргумент, който става все по-труден за изтъкване, тъй като петролът става все по-скъп.

Водещият заяви:

Цената на суровия петрол се промъкна до $90 – и между другото изглежда, че се насочва към $100 – където небесно високите разходи за гориво могат да се впишат в цялата система. Не знам дали това е достатъчно, за да се променят действията на Фед, но явно е достатъчно, за да се променят думите на Джей Пауъл.

То му дава повече основания да продължи да бъде “ястребово настроен” в изявлението си и в последвалата сесия за въпроси и отговори.

Креймър смята още, че тази седмица може да има “сътресения” на пазарите, ако Фед обяви изненадващо повишение. Според него изводът е, че когато след по-малко от седмица предстои среща на Фед, а никой не изглежда притеснен от нея, може би хората биха искали да се подготвят за “малко турбуленция“.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Как изглежда бъдещето на икономиката на САЩ според Bank of America

През септември 2023 г. икономиката на САЩ надмина очакванията въпреки предизвикателствата, породени от усилията на страните от БРИКС срещу долара.

октомври 1, 2023 16:00 2 мин. четене

Края на годината може да се окаже много силен за фондовия пазар

Tенденцията за сезонност на фондовите пазари се прояви почти перфектно през третото тримесечие на 2023 г., като август и септември оправдаха репутацията си на жестоки месеци за американските акции.

октомври 1, 2023 12:00 3 мин. четене

Правителството на САЩ се спаси от това да спре да работи

Конгресът на САЩ прие закон, който предотврати скъпоструващото спиране на работата на федералните агенции и осигури функционирането на правителството до 17 ноември.

октомври 1, 2023 10:00 1 мин. четене

БРИКС: Русия иска да се създаде единна дигитална валута за съюза

Докато икономическата коалиция БРИКС проучва алтернативи на щатския долар, Русия се застъпва за създаването на единна дигитална валута за търговия в рамките на блока.

октомври 1, 2023 9:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.