НАЧАЛО Други

Инфлацията във Великобритания спадна до 2-годишно дъно

ноември 16, 2023 12:00 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Инфлацията във Великобритания спадна до 2-годишно дъно

По данни на Службата за национална статистика (ONS) през октомври инфлацията в Обединеното кралство е отбелязала значителен спад и е достигнала най-ниската си стойност от две години насам - 4.6%.

Това бележи значително забавяне спрямо отчетения през септември ръст от 6.7% и е под пазарния консенсус за увеличение от 4.8%. Министър-председателят Риши Сунак, поел ангажимент да намали наполовина темпа на нарастване на цените, обяви успех в светлината на тези данни.

Индексът на потребителските цени (CPI) отбеляза забележително намаление, което подкрепя целта на Сунак да намали наполовина инфлацията през 2023 г. Въпреки че тя остава малко над два пъти по-висока от целевите 2% на Английската централна банка, последните данни сигнализират за напредък.

Основният индекс на потребителските цени, изключващ волатилните хранителни и енергийни елементи, също забави темпа си на растеж, като през октомври показа 5.7% годишен ръст спрямо 6.1% през септември.

Макар и малко под пазарните очаквания от 5.8%, това допринася за цялостното намаляване на инфлацията.

Министър-председателят Сунак изрази задоволство от намаляването на инфлацията, но призна продължаващите предизвикателства, пред които са изправени мнозина. Той подчерта необходимостта от продължаване на усилията за намаляване на инфлацията до 2%, като призна, че макар цените да се повишават по-бавно, хората все още се борят с трудности.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Притесненията за долара и ролята на китайската валута

През последните няколко години сред висшите политици от БРИКС нараства загрижеността относно доминиращата роля на долара и неговото въздействие върху макроикономиката на развиващите се пазари.

декември 7, 2023 17:00 4 мин. четене

Съдът одобри признанието за вина на Чанпен Джао

Чанпен Джао наскоро бе признат за виновен от съдия в САЩ по дело, свързано с нарушения на разпоредбите за борба с прането на пари.

декември 7, 2023 16:46 2 мин. четене

Рецесията в САЩ и какво мислят директорите на големите банки

Джейн Фрейзър, главен изпълнителен директор на Citigroup, се присъедини към група на банкови ръководители, които предупреждават за предстоящи трудни времена.

декември 7, 2023 14:00 2 мин. четене

Саудитска Арабия може да започне “петролна война” срещу САЩ

Саудитска Арабия се сблъсква с предизвикателства при повишаването на цените на петрола чрез съкращаване на производството и може да обмисли значителна промяна в посока към САЩ, според мнението на енергийния експерт Пол Санки.

декември 7, 2023 10:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.