НАЧАЛО Други

Инфлацията вече не е най-голямото притеснение на инвеститорите

ноември 15, 2023 22:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Инфлацията вече не е най-голямото притеснение на инвеститорите

Според проучване на Bank of America инвеститорите са прехвърлили основната си загриженост от инфлацията към влошаването на геополитическите конфликти.

През септември 40% от анкетираните определиха като основен риск предизвиканото от инфлацията затягане на паричната политика, но в последното проучване на мениджърите на глобални фондове този показател спадна до 25%. Федералният резерв преустанови повишаването на лихвените проценти, а октомврийският доклад за индекса на потребителските цени не показа признаци за предстоящо възстановяване на инфлацията.

Пазарните показатели сега сочат, че е малко вероятно централната банка да продължи да повишава лихвените проценти, като някои прогнози предвиждат значителното им понижение през следващата година.

UBS например прогнозира намаляване на лихвите от страна на Фед с 275 базисни точки през 2024 г. поради забавяне на икономическия растеж, макар че не всички институции споделят това мнение. Възможността за сценарий на рецесия с “твърдо приземяване” сега е третото по големина опасение сред анкетираните инвеститори.

Геополитическите рискове придобиха значимост, като през последните два месеца скочиха от 14% на 31% като най-голямо безпокойство сред инвеститорите. Конфликтът между Израел и Хамас засили тези опасения, допринасяйки за повишеното внимание към геополитическото напрежение.

Ключови фигури, сред които инвеститорът милиардер Рей Далио и шефът на JPMorgan Джейми Даймън, отправиха предупреждения за разрастващите се конфликти, например между САЩ и Китай, като Даймън предупреди за възможността за най-тежката криза след Втората световна война.

Интересно е, че въпреки тези геополитически опасения инвеститорите не се насочват към традиционните сигурни активи. Дори и след конфликта между Израел и Хамас пазарът на държавни ценни книжа продължи разпродажбите си поради опасенията за по-високи лихвени проценти и нарастващи дефицити на САЩ, засенчвайки последиците от новия конфликт.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Дългът на САЩ скочи с още $240 милиарда – Робърт Кийосаки отправи предупреждение за икономиката

Робърт Кийосаки, известен с книгата си “Богат татко, беден татко”, подчерта неотложната заплаха от нарастващия американски дълг, който само през ноември е нараснал с $240 милиарда.

декември 10, 2023 18:00 1 мин. четене

10 американски милиардера, които станаха още по-богати през 2023 година

Богатството на милиардерите нарасна значително през тази година благодарение на процъфтяващия фондов пазар, който се характеризира с над 20-процентно увеличение на индекса S&P 500 и над 50-процентно увеличение на Nasdaq 100 от началото на годината.

декември 10, 2023 17:00 2 мин. четене

Европа въвежда нови регулации за развитието на изкуствения интелект

Европейските законодатели постигнаха новаторско споразумение за регулиране на изкуствения интелект (AI), което проправя пътя за цялостен закон за AI в западните държави.

декември 10, 2023 16:00 2 мин. четене

БРИКС: Ето коя държава може да замести Аржентина като нов член на съюза

По време на годишната среща на върха на БРИКС 2023 алиансът обяви разширяване на дейността си с участието на шест държави. 

декември 10, 2023 15:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Един отговор на “Инфлацията вече не е най-голямото притеснение на инвеститорите”
  1. Стига сте писали за неверни прогнози, които са откровенни глупости, без значение, кой ги е сънувал 😀.
    Ще има още едно повишаване на лихвите в САЩ с 25 базисни пункта, и НЯМА да има скорошно понижение.
    Централната банка иска инфлация 2/2,2, а не 3/3,5 …

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.