НАЧАЛО Други

Инфлацията от САЩ спадна повече от очакваното

ноември 14, 2023 19:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Инфлацията от САЩ спадна повече от очакваното

Според Министерството на труда през октомври инфлацията е намаляла до 3.2%, което се дължи на спада в цените на бензина.

Икономистите, анкетирани от “The Wall Street Journal“, очакваха месечно повишение от 0.1% и годишен ръст на потребителските цени от 3.3%, което е сигнал за забавяне спрямо септември.

Основните цени, изключващи променливите елементи, се очакваше да се повишат с 0.3% на месечна и с 4.1% на годишна база. Фактори като подобряване на веригата на доставките след прекъсването на пандемията, които първоначално подпомогнаха намаляването на инфлацията, сега се считат за “ниско висящи плодове” от икономисти като Сара Хаус от Wells Fargo.

По-ниските цени на бензина, а именно спадът от $3.81 до $3.46 за галон, допринесоха за цялостното забавяне на месечната и годишната инфлация. Въпреки усилията на Федералния резерв да ограничи инфлацията, предизвикателствата продължават, като Сара Хаус отбеляза трудността да се поддържа бързото забавяне.

Макар че инфлацията е намаляла от върховата си стойност от 9% през лятото на 2022 г., напоследък се появиха признаци за спиране на напредъка, особено при разходите за жилища и автомобилни застраховки. Разходите за жилища, които са значителен фактор, се повишиха с 0.6% през септември, като се противопоставиха на по-ранните прогнози за продължаваща тенденция на отслабване.

Разходите за здравеопазване, предимно за здравно осигуряване, които бяха спирачка за инфлацията, скоро може да имат обратен ефект поради методологически странности.

Федералният резерв, след като повиши лихвените проценти с цел борба с инфлацията, напоследък преустанови увеличаването им в очакване на доказателства за продължаващо захлаждане. В неотдавнашна реч председателят на Фед Джером Пауъл разочарова инвеститорите, като посочи възможност за повишаване на лихвените проценти при необходимост, наблягайки на предпазливото наблюдение на икономическите условия.

Целта на Фед е “меко приземяване“, понижаване на инфлацията до около целевото равнище от 2%, без да се предизвиква рецесия. Настоящите перспективи изглеждат обещаващи, със значително забавяне на инфлацията, стабилен пазар на труда и устойчива обща икономика.

Въпреки това икономистите очакват потенциално свиване на потребителските разходи, тъй като влиянието на повишаването на лихвените проценти прониква, което може да забави растежа на работните места и заплатите.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Coinbase регистрира огромен ръст на обема на търговия – цената на акциите се изстреля с над 70%

След неотдавнашните регулаторни сътресения в Binance обемите на търговия в Coinbase отбелязаха значителен ръст. Едновременно с този скок се наблюдаваше и значителен ръст в цената на акциите на компанията.

декември 4, 2023 6:00 2 мин. четене

Китайските AI фирми устояват на натиска на САЩ

Налагането на ограничения върху чиповете и санкциите, насочени към китайските компании за изкуствен интелект, нанесоха значителен удар върху напредъка на страната в областта на изкуствения интелект.

декември 3, 2023 21:00 2 мин. четене

Канада се разминава с рецесията, но икономиката се свива

Икономиката на Канада се сблъска с неочакван неуспех през третото тримесечие, разкривайки спад на годишна база от 1.1%, както стана ясно от последните данни, което е далеч от рецесия, но показва спъващ се растеж преди предстоящото решение за лихвените проценти.

декември 3, 2023 19:00 2 мин. четене

Исторически срив на долара предстои според Питър Шиф

В разгара на стремежа на алианса БРИКС да се откаже от зависимостта си от щатския долар икономистът Питър Шиф направи забележителна прогноза за бъдещето на валутата.

декември 3, 2023 16:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.