НАЧАЛО Други

Инфлацията в САЩ се очаква да спадне под 3% за първи път от 3 години насам

13.02.2024 20:30 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Инфлацията в САЩ се очаква да спадне под 3% за първи път от 3 години насам

Според последните данни на Бюрото за трудова статистика, представени във вторник, през януари потребителските цени в САЩ са се повишили повече от очакваното.

Индексът на потребителските цени (CPI) се повиши с 0.3% спрямо предходния месец и отбеляза 3.1% ръст спрямо предходната година, като леко надхвърли месечното увеличение от 0.2% през декември, но показа забавяне спрямо отчетения през декември годишен ръст от 3.4%.

Тези данни надхвърлиха прогнозите на икономистите, които очакваха месечно увеличение с 0.2% и годишно повишение с 2.9%. На “основна” база, изключваща по-волатилните разходи за храна и бензин, цените отбелязаха 0.4% увеличение спрямо предходния месец и 3.9% годишно повишение.

Инвеститорите внимателно наблюдаваха тези данни за прозрения относно потенциални корекции в лихвените проценти на Федералния резерв. След оповестяването на данните пазарите посочиха 94% вероятност централната банка да запази лихвените проценти на предстоящото си заседание спрямо 84% в понеделник. Първоначално след доклада фондовите пазари се понижиха, а доходността на 10-годишните държавни облигации нарасна с около 10 базисни точки до около 4.3%.

Жилищният сектор имаше значителен принос за данните за инфлацията, като индексът на жилищата нарасна с 6% на годишна база и с 0.6% на месечна база, което се дължеше главно на увеличението на наемите и на еквивалентните наеми на собствениците.

Сред другите сектори, в които цените се повишиха през януари, бяха застраховките на моторни превозни средства и медицинските грижи, докато цените на употребяваните автомобили намаляха, както и цените на енергията, особено на мазута.

Въпреки устойчивата инфлация възможността за намаляване на лихвените проценти от страна на Федералния резерв изглеждаше по-малко неизбежна след публикуването на данните, противно на някои очаквания. Анализаторите предупредиха, че силните данни за инфлацията могат да повлияят на неотдавнашния подем на фондовия пазар, като потенциално предизвикат краткосрочно отдръпване. Въпреки това те подчертаха и силата на икономиката, което предполага, че евентуален спад може да бъде ограничен.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Байдън срещу Тръмп – кой ще спаси икономиката на САЩ?

Когато се разглежда въпросът кой може да спаси икономиката на САЩ между Байдън и Тръмп, е важно да се разгледат съответните им икономически политики, постижения и потенциални траектории.

22.02.2024 13:00 3 мин. четене

SEC вече са загубили делото за XRP според директора на Ripple

В неотдавнашен разговор с Bloomberg главният изпълнителен директор на Ripple Брад Гарлингхаус навлезе в сложността на продължаващата съдебна битка между Ripple и Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC).

22.02.2024 12:00 2 мин. четене

Бивши директори на FTX и Alameda стартират нова крипто борса

Сривът на FTX остави криптовалутната общност неспокойна, като промени облика на пазара за години напред.

22.02.2024 11:00 1 мин. четене

БРИКС: Поредната държава готова да се присъедини към съюза през 2024 година

След съобщението за разширяване, направено по време на годишната среща на върха през 2023 г., международната общност наблюдава отблизо потенциалните нови членове на алианса БРИКС.

22.02.2024 9:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Един отговор на “Инфлацията в САЩ се очаква да спадне под 3% за първи път от 3 години насам”

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.