НАЧАЛО Други

Инфлацията в Еврозоната стига 9.9%, очаква се голямо повишение на лихвите

октомври 19, 2022 15:26 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Инфлацията в Еврозоната стига 9.9%, очаква се голямо повишение на лихвите

Първата в историята на еврозоната двуцифрена инфлация беше коригирана чрез по-пълна извадка от данни за септември.

И все пак виждаме силен ценови натиск в региона. Годишният темп на нарастване, който остава историчеси рекорден, вече е 9.9% вместо 10%, се казва в изявление на Eurostat от сряда в Люксембург. 

Новите данни дават малко по-ниски стойности на инфлацията в страните, в които се наблюдават един от най-бързите темпове на увеличение на цените в Европа. 

Избягването на двуцифрените стойности може да се окаже краткотрайно, тъй като енергийната криза в региона ескалира разходите на потребителите. 

Очаква се значително повишение на лихвените проценти

Предвид това подобна незначителна ревизия едва ли ще отклони вниманието на политиците от Европейската централна банка, които се готвят да повишат лихвените проценти следващата седмица със 75 базисни пункта.

Според проучване на Reuters на заседанието си на 27 октомври Европейската централна банка ще направи още едно рязко увеличение на лихвените проценти по депозитите и рефинансирането със 75 базисни пункта. Целта на тези мерки е да се ограничи инфлацията, която е пет пъти по-висока от целевата.

Инфлацията в еврозоната се повиши заради скока на цените на енергията, като веригите за доставки, които все още се възстановяват от COVID пандемията, бяха допълнително затруднени от инвазията на Русия в Украйна.

Голяма част от ценовия натиск се дължи на разходите за енергия. Тъй като не се вижда краят на конфликта между Русия и Украйна, близо 65% от 34-те анкетирани заявиха, че разходите за живот в еврозоната ще се влошат, като е вероятно да се влошат значително. Само 12 от тях смятат, че ще се подобрят.

Твърди се, че през това тримесечие средната инфлация ще достигне връхната си точка от 9.6%, което надхвърля очакванията от миналия месец. Очаква се след това тя постепенно да се понижи, но не и да достигне целевата стойност преди края на 2024 г., се казва в проучването.

ЕЦБ ще повиши лихвения процент по депозитите до 1.50%, а лихвения процент по рефинансирането до 2.00% следващия четвъртък. Това е мнението на преобладаващото мнозинство от анкетираните в проучването на Reuters сред повече от 60 икономисти.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Биткойн: Големите инвеститори търсят директна експозиция


Първото увеличение на лихвените проценти на ЕЦБ бе едва през юли, когато тя увеличи всички свои лихвени проценти с 50 базисни пункта, като доведе депозитната лихва до нула, за първи път от 2014 г. насам, и последва увеличение със 75 базисни пункта през септември.

Това беше бавно в сравнение с институции като Федералния резерв на САЩ, което допринесе за спада на еврото до нива под паритета спрямо щатския долар.

ЕЦБ обеща още повишения и започна дебат относно прекратяването на покупките на облигации на стойност 3.3 трилиона евро. Те са останали от борбата ѝ с дефлацията през последното десетилетие.

Очакваше се икономиката да нарасне с 3% през тази година, но да се задържи на едно ниво през 2023 г., преди да се върне към растеж през 2024 г. и да нарасне с 1.5%. В проучването от септември тези прогнози бяха 2.9%, 0.4% и 1.6%.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Други Новини

Робърт Кийосаки предупреждава за системна инфлация в САЩ

Авторът на бестселъра за лични финанси “Богат татко, беден татко” Робърт Кийосаки отправи предупреждение за състоянието на инфлацията в САЩ, критикувайки властите, че не представят точно ситуацията.

март 20, 2023 20:00 2 мин. четене

Salesforce и Polygon въвеждат програма за лоялност, базирана на NFT

Salesforce, водещата Customer relationship management (CRM) платформа в света, обедини усилията си с Polygon, блокчейн от втори слой, за да разработи система за възнаграждения, базирана на NFT.

март 20, 2023 17:00 2 мин. четене

Flagstar Bank поема депозитите и кредитите на Signature Bank

Flagstar Bank ще поеме депозити на стойност $38.4 милиарда, които не са свързани с криптовалута и заеми на стойност $12.9 милиарда от Signature Bank, дъщерното дружество на New York Community Bancorp, което се срина само преди седмица.

март 20, 2023 16:00 2 мин. четене

Портфолиото на Уорън Бъфет е засегнато от банковата криза

Повечето инвеститори в S&P 500 губят пари заради банковата криза и изглежда, че дори Уорън Бъфет не е застрахован.

март 20, 2023 11:01 2 мин. четене