НАЧАЛО Други

Инфлацията в Европа на най-ниските си нива за последните 2 години

ноември 19, 2023 10:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Инфлацията в Европа на най-ниските си нива за последните 2 години

Според актуализирания доклад на Евростат през октомври инфлацията в еврозоната значително се понижи, отбелязвайки най-ниското си ниво от над две години.

Годишният темп на инфлация се понижи до 2.9% спрямо 4.3% през септември. С това понижение инфлацията в региона спадна под три процента за първи път от лятото на 2021 г. насам.

Потребителските цени отбелязаха незначително увеличение от 0.1% през октомври в сравнение с предходния месец. Този спад засегна не само общата инфлация, но и базисната инфлация, която изключва волатилните цени на енергията и храните. Темпът на базисната инфлация спадна до 4.2% от предходните 4.5% през същия месец.

Икономистите често смятат, че базисната инфлация е по-надежден показател за основните инфлационни тенденции, отколкото общият темп. Сред факторите, допринесли за намалението на инфлацията, е значителният спад на цените на енергията, които се понижиха с 11.2% спрямо предходната година. Въпреки че цените на хранителните продукти останаха значително по-високи в сравнение с предходната година, темпът на инфлация при хранителните продукти се забави от 8.8% на 7.4%.

Въпреки това тенденциите на инфлацията в отделните държави от еврозоната се различаваха значително. В Словакия бе отчетен най-високият годишен темп от 7.8%, докато цените отбелязаха спад в Белгия (-1.7%) и Нидерландия (-1.0%). Германия отбеляза темп на инфлация от 3.0%.

Въпреки този значителен спад на инфлацията целта на Европейската централна банка (ЕЦБ) от 2% остава надхвърлена. Преди това ЕЦБ повиши значително основните си лихвени проценти, за да противодейства на високата инфлация, но напоследък ги запази непроменени.

Струва си да се отбележи, че през октомври предходната година инфлацията в еврозоната се беше покачила до 10.6% след нахлуването на Русия в Украйна, което доведе до рязко повишаване на цените на енергията.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

“Криптовалутите са за престъпници”, а банките плащат глоби за над $180 милиарда

Според данни, събрани от Violation Tracker, база данни за корпоративни нарушения, най-големите банки в САЩ, включително JPMorgan, Bank of America, Wells Fargo и Citigroup, са понесли значителни глоби на обща стойност $181 милиарда от началото на хилядолетието.

декември 8, 2023 21:00 1 мин. четене

2024 година ще е тежка за европейските платежни компании

Очаква се финтех компаниите, работещи в сектора на плащанията, да продължат да се сблъскват с предизвикателства до 2024 г., според оценка на Jefferies.

декември 8, 2023 19:00 1 мин. четене

Binance оттегли заявлението си за инвестиционен фонд в Абу Даби

Binance, призната за най-голямата борса за криптовалути в света, се отказа от получаването на лиценз за управление на колективен инвестиционен фонд в Абу Даби.

декември 8, 2023 17:30 1 мин. четене

Западът “забавя” развитието на глобалната икономика според президента на Русия

По време на инвестиционния форум “Russia Calling!” в Москва руският президент Владимир Путин подчерта значителните промени в световния икономически пейзаж.

декември 8, 2023 16:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.