НАЧАЛО Регулации

Индия ще облага доходите от криптовалута с 30% и ще стартира CBDC през 2023 г.

февруари 2, 2022 20:08 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Индия ще облага доходите от криптовалута с 30% и ще стартира CBDC през 2023 г.

Индия ще облага доходите от криптовалута с фиксирана ставка от 30%. Страната също ще започне да въвежда цифрова рупия през 2022-23 г.

Индия предостави дългоочакваната яснота относно данъчното облагане с криптовалута в своя бюджет на Съюза за фискалната 2022-23 година.

В бюджета, представен във вторник от финансовия министър на Индия Нирмала Ситараман, се казва, че всеки доход от прехвърляне на какъвто и да е виртуален дигитален актив ще се облага със ставка от 30%.

Прехвърлянето на активи обикновено означава тяхната продажба, замяна и отказване от тях, каза Амит Махешвари, партньор в счетоводната къща AKM Global. Той каза, че яснотата в данъчното облагане предполага, че криптовалутата няма да бъде забранена в Индия, както някои се страхуваха.

Това е много важно развитие, тъй като може да се разглежда като легитимиране на инвестициите в крипто активи”, каза той.

Министърът на финансите Ситараман каза, че размерът и честотата на крипто транзакциите правят наложително осигуряването на специфичен данъчен режим за крипто.

Освен високата данъчна ставка върху крипто, Индия също няма да предоставя никакви удръжки върху доходите от криптовалута, освен разходите за придобиване. Освен това загубата от прехвърляне на криптовалута не може да бъде компенсирана срещу други приходи, което е “лоша” мярка, според Махешвари.

Не Пропускай: Големите инвеститори предпазливо купуват, предполага доклад

Данъчно приспадане при източника или TDS също ще бъде наложено върху плащанията за прехвърляне на крипто активи в размер от 1% за транзакции над определен праг. Подаръците на крипто активи също ще се облагат с данък в ръцете на получателя.

Въпреки това остава известна неяснота, като например не е ясно как да се изчисляват печалбите от криптовалута, каза Махешвари.

Стартиране на CBDC

Бюджетът също така предвижда конкретен график за стартиране на цифровата валута на централната банка на Индия (CBDC).

Ситараман каза, че “цифрова рупия, използваща блокчейн и други технологии” ще бъде издадена от Резервната банка на Индия, започвайки през фискалната 2022-23 година (фискалната година на Индия започва от април и завършва през март следващата година).

Дигиталната валута ще даде голям тласък на цифровата икономика”, каза Ситараман.

“Дигиталната валута също ще доведе до по-ефективна и по-евтина система за управление на валутата.”

Яснотата по отношение на крипто данъчното облагане е “стъпка в правилната посока”, според Сумит Гупта, съосновател и главен изпълнителен директор на CoinDCX. “Това дава така необходимата яснота и увереност на индустрията”, каза той.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Регулации Новини

Италия ще регулира печалбите от криптовалути с 26% данък

От 2023 г. с нов закон Италия ще наложи данък върху капиталовите печалби от криптовалути, а данъкоплатците ще имат възможност да декларират стойността на активите си

декември 1, 2022 23:01 1 мин. четене

Биткойн (BTC): Бразилия легализира плащанията с криптовалути

Законопроектът, който беше одобрен от Сената през април, сега се нуждае от одобрението на изпълнителната власт, за да стане закон.

ноември 30, 2022 21:04 1 мин. четене

Чанпен Джао сподели мнението си за крипто регулациите

Чанпен Джао, главният изпълнителен директор на Binance твърди, че световните правителства трябва да регулират сферата на дигиталните активи, вместо да ѝ се противопоставят.

ноември 29, 2022 12:56 1 мин. четене

Ню Йорк забранява добива на Биткойн

Кати Хочул, губернаторът на Ню Йорк е подписала законопроект за ограничаване на добива на Биткойн (BTC) в щата.

ноември 24, 2022 21:52 1 мин. четене