НАЧАЛО Други

Има ли забавяне на глобализацията?

ноември 8, 2023 22:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Има ли забавяне на глобализацията?

През последните 15 години, почти навсякъде преобладаваше мнението, че глобализацията е в упадък. Основен аргумент в подкрепа на това е, че делът на световното производство, представен от търговията, е достигнал своя връх през 2008 г., което съвпада със световната финансова криза, и оттогава не се е възстановил.

Икономистите Шарат Ганапати от университета в Джорджтаун и Уан Фунг Уонг от университета в Орегон обаче въведоха нов показател, който оспорва този разказ. Според техния анализ сега повече стоки пътуват на по-дълги разстояния, отколкото когато и да било преди, което предполага различна перспектива за траекторията на глобализацията.

Традиционният измерител на търговията се основава на доларовата стойност на износа и вноса спрямо световния брутен вътрешен продукт (БВП). Това съотношение нараства от 38% през 1990 г. до 61% през 2008 г., което показва период на значителен ръст на международната търговия.

Докато икономистите обикновено оценяват търговията, използвайки нейната парична стойност, специалистите в областта на транспорта предпочитат “тон-километъра“: общото разстояние, изминато от товара, умножено по общото му тегло. Този показател отчита движението на стоките на различни разстояния и с различно тегло, като дава цялостна представа за търговската дейност.

В неотдавнашна статия Ганапати и Уонг установяват, че докато съотношението на търговията към БВП е достигнало своя връх през 2008 г., тонкилометрите на търговията са се увеличили с 49% – от 55 трилиона през 2008 г. до 82 трилиона през 2019 г. Този ръст изпреварва ръста на глобалния БВП, коригиран спрямо инфлацията, с 18% през същия период.

Тези данни показват, че въпреки спада в паричната стойност на търговията, действителният обем на стоките, пренасяни на по-големи разстояния, е нараснал рязко.

Този очевиден парадокс може да се обясни с намаляването на разходите за тон на превозваните стоки. Това може да се дължи на намаляването на цените на тон стоки или на преминаването към търговия с по-евтини стоки като суровини.

В обобщение, новият показател оспорва схващането за намаляваща глобализация, като показва значително нарастване на обема на стоките, които се транспортират на по-големи разстояния. Това показва, че светът продължава да е силно зависим от глобалната търговия, което е свързано с потенциални уязвимости във веригите за доставки.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

2 акции, които може приятно да изненадат инвеститорите през 2024 година

В условията на оживен пазар общата тенденция на инвеститорите е да се насочват към добре познати акции. Привлекателността на популярността обаче не винаги означава стабилна инвестиция.

декември 3, 2023 12:00 4 мин. четене

Кой печели най-много от сделката между Binance и правителството на САЩ?

След неотдавнашното споразумение на стойност над $4 милиарда между Binance и американските власти конкурентите в сферата на обмена на криптовалути, а именно Coinbase и Bybit, се превърнаха в значителни печеливши.

декември 3, 2023 10:00 2 мин. четене

БРИКС: Още 20 държави искат да се присъединят към алианса

Според изявленията на южноафриканския посланик Анил Сооклал в неотдавнашно интервю, има официални заявления от 20 нови държави, които искат да се присъединят към алианса БРИКС.

декември 3, 2023 8:00 2 мин. четене

Саудитска Арабия ще инвестира $5 милиарда в държавите от БРИКС

По време на неотдавнашната среща на върха на ООН за климата Обединените арабски емирства (ОАЕ), като новоприет член на БРИКС, поеха значителен ангажимент от $5 милиарда за укрепване на икономическото партньорство.

декември 2, 2023 21:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.