НАЧАЛО Други

Има ли още корелация между криптовалутите и фондовия пазар?

13.05.2024 8:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Има ли още корелация между криптовалутите и фондовия пазар?

Криптовалутите в миналото са имали ниски корелации с традиционните класове активи, което представлява отделен източник на специфичен риск в портфейлите.

Забележително е, че Биткойн е известен с изключителната си волатилност, характеризираща се със значителни колебания на цените. Например, през 2022 г. той се срина с над 64%, преди да се повиши със 160% през 2023 г. Подобна волатилност поставя предизвикателства пред крипто трейдърите.

За разлика от него S&P 500 осигурява по-стабилни резултати, като обикновено дава средна годишна възвръщаемост между 9% и 10%, служейки като бенчмарк за икономиката на САЩ. Въпреки по-ниската си възвръщаемост в сравнение с Биткойн, последователността и надеждността на S&P 500 го правят предпочитан избор за инвеститорите, които избягват риска и търсят предвидими инвестиционни резултати.

Например включването на незначителни дялове в Coinbase Core Index (COINCORE) – претеглен спрямо пазарната капитализация крипто индекс, включващ предимно Биткойн (70.9%) и Етериум (21.9%) – в портфейл 60/40 (60% MSCI ACWI и 40% U.S. Agg) повишава както абсолютната, така и коригираната спрямо риска възвръщаемост за петгодишен период, приключил на 31 март 2024 г.

През първото тримесечие на 2024 г. общата пазарна капитализация на криптовалутите, включваща BTC, ETH, алткойни и стабилни монети, нарасна с 63%, подхранвана от печалбите на основните криптовалути като BTC и ETH, заедно с увеличеното емитиране на стабилни монети.

Биткойн показа отрицателна корелация с индекса DXY и златото, докато корелацията му с S&P 500 остана ниска – 0.11. Това свидетелства, че движението на цените на Биткойн е до голяма степен независимо от традиционните пазари. В началото на второто тримесечие обаче BTC отбеляза 15% спад от най-високите си стойности, което съвпадна с надхвърлянето на 106 пункта от индекса DXY, което допълнително подчерта отрицателната корелация между тях.

Докладът за второто тримесечие също така подчерта намаляването на волатилността на Биткойн от януари 2020 г. насам, като пиковите колебания стават по-слабо изразени. Въпреки че понастоящем волатилността се колебае малко под 60%, докладът подчерта дългосрочната низходяща траектория въпреки периодичните пикове над трендлинията, особено през 2020 г. и 2021 г.

Тъй като Биткойн продължава да се превръща в значим клас актив, се очаква неговата волатилност трайно да намалява с течение на времето.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Binance разкри инвестиция в децентрализирана борса от втори слой

Подразделението за рисков капитал на водещата по обем на търговия борса за криптовалути в света представи нова инвестиция в протокол за децентрализиран обмен (DEX).

22.05.2024 23:00 2 мин. четене

Web3 социална медия набира финансиране в размер на $150 милиона

Екипът, който стои зад Web3 платформата за социални медии Farcaster, е набрал $150 милиона финансиране, ръководено от Paradigm, с участието на A16z crypto, Haun Ventures, USV, Variant, Standard Crypto и други.

22.05.2024 21:30 1 мин. четене

Топ 3 акции, които да следите по време на бичия пазар на Биткойн

Биткойн се превърна в най-добре представящия се актив през последното десетилетие, като показа забележителна устойчивост и непрекъснат растеж. Интересното е, че някои водещи криптоакции също са свидетели на значителни възходящи тенденции.

22.05.2024 21:00 2 мин. четене

Министър-председателят на Япония призовава за реформи на капиталовите пазари

В сряда японският министър-председател Фумио Кишида направи публично обръщение, насочено към привличане на чуждестранни инвестиции, като обеща по-нататъшни реформи на капиталовите пазари и се застъпи за управлението на активи по време на реч пред събрание на глобални инвеститори в Токио.

22.05.2024 20:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.