НАЧАЛО Други

Икономиките на САЩ и Европа започнаха да се движат в различни посоки

ноември 1, 2023 19:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Икономиките на САЩ и Европа започнаха да се движат в различни посоки

Икономическите различия между САЩ и Европа стават все по-очевидни, повлияни от последиците от конфликта в Украйна.

БВП на еврозоната за последното тримесечие се понижи с 0.4% на годишна база, което е в значителен контраст с ръста от 4.9% в САЩ. Инфлацията на потребителските цени в еврозоната се забавя, докато в САЩ се наблюдава леко повишение.

От финансовата криза през 2008 г. насам еврозоната постоянно изостава от САЩ по отношение на икономическия растеж – тенденция, която се влоши с идването на Ковид пандемията. Нахлуването на Русия в Украйна води до рязко повишаване на цените на енергията и храните, което се отразява на разходите на домакинствата в еврозоната.

Силната зависимост на Европа от вноса на енергия, съчетана със спада в международната търговия, засегна особено силно големи износители като Германия. Правителствата от еврозоната също възприеха по-предпазлив подход към разходите в сравнение със САЩ.

Поредните повишения на лихвените проценти от страна на Европейската централна банка поставят допълнително предизвикателство пред и без това напрегнатата икономика. Критиците се опасяват, че отразяването на повишаването на лихвите от Федералния резерв може да увеличи разликата в растежа. Икономическата слабост на еврозоната не се ограничава само до нейните граници, а засяга глобалната динамика. През тази година вносът от Китай и Обединеното кралство в ЕС отбеляза значителен спад.

Преминаването от потребление на стоки към потребление на услуги в Европа беше по-силно изразено, отколкото в САЩ, което се отрази на продажбите на дребно и потребителските разходи. Икономическите предизвикателства пред еврозоната се изострят от по-високите разходи за енергоемките отрасли и от намаляването на производството в ключови сектори.

В перспектива признаците за скорошно икономическо оживление в еврозоната са ограничени. Неотдавнашни проучвания на бизнеса в еврозоната сочат рязък спад на активността, докато в САЩ се наблюдава увеличение.

Въпреки увеличението на заплатите в еврозоната продължават да съществуват по-дълбоки предизвикателства. Германия е изправена пред критично решение относно подкрепата за енергоемката си химическа промишленост, тъй като преминава към устойчиви енергийни източници. BASF, най-големият производител на химикали в Европа, отчита значителен спад на продажбите за първите девет месеца на годината в сравнение с 2022 г.

Рекордно високите лихвени проценти на Европейската централна банка, целящи да ограничат търсенето, представляват допълнителна пречка. Въпреки че банката наскоро приключи историческата поредица от десет последователни повишения на лихвите, те очакват продължаващо въздействие върху икономиката през следващата година, а може би и след това.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

2 акции, които може приятно да изненадат инвеститорите през 2024 година

В условията на оживен пазар общата тенденция на инвеститорите е да се насочват към добре познати акции. Привлекателността на популярността обаче не винаги означава стабилна инвестиция.

декември 3, 2023 12:00 4 мин. четене

Кой печели най-много от сделката между Binance и правителството на САЩ?

След неотдавнашното споразумение на стойност над $4 милиарда между Binance и американските власти конкурентите в сферата на обмена на криптовалути, а именно Coinbase и Bybit, се превърнаха в значителни печеливши.

декември 3, 2023 10:00 2 мин. четене

БРИКС: Още 20 държави искат да се присъединят към алианса

Според изявленията на южноафриканския посланик Анил Сооклал в неотдавнашно интервю, има официални заявления от 20 нови държави, които искат да се присъединят към алианса БРИКС.

декември 3, 2023 8:00 2 мин. четене

Саудитска Арабия ще инвестира $5 милиарда в държавите от БРИКС

По време на неотдавнашната среща на върха на ООН за климата Обединените арабски емирства (ОАЕ), като новоприет член на БРИКС, поеха значителен ангажимент от $5 милиарда за укрепване на икономическото партньорство.

декември 2, 2023 21:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Един отговор на “Икономиките на САЩ и Европа започнаха да се движат в различни посоки”
  1. Бай Милен,

    Сценарият за ЗАВИСИМА ЕВРОПА, се осъществява стъпка по стъпка!
    50 години благоденствие от евтини енергоносители и суровини приключи.
    Предстои “затягане на коланите”! За съжаление ще ни ги затегнат “приятелите”!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.