НАЧАЛО Други

Икономиките на Китай и САЩ застрашават цените на петрола

ноември 20, 2023 6:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Икономиките на Китай и САЩ застрашават цените на петрола

В четвъртък цените на петрола отбелязаха забележителен спад от около 5%, достигайки най-ниската си стойност от четири месеца насам.

Този спад бе предизвикан от опасенията на инвеститорите относно глобалното търсене на петрол, повлияни от обезкуражаващи икономически данни както от САЩ, така и от Азия.

По-конкретно, фючърсите на сорта Brent се понижиха с 4.6% и се установиха на ниво от $77.42 за барел, докато американският суров петрол West Texas Intermediate (WTI) спадна с 4.9% до $72.90 за барел. И двата вида петрол достигнаха най-ниските си нива от 7 юли насам, като се търгуваха съответно за $76.60 и $72.16, което показва значителен спад.

Според Фил Флин, анализатор в Price Futures Group, който изтъкна преобладаващия песимизъм в графиките, пазарът демонстрира негативни настроения и тенденция. Тези настроения вероятно ще се запазят, освен ако не настъпи съществена промяна, която да им противодейства.

Няколко фактора допринесоха за този спад, включително нарастването на броя на новите молби за помощи при безработица в САЩ, което подсказва за омекване на пазара на труда. Освен това през октомври продажбите на дребно в САЩ отбелязаха спад за първи път от седем месеца, което подсказва забавяне на търсенето поради намаляване на потребителските разходи.

Въпреки че прогнозите на ОПЕК и Международната агенция по енергетика предвиждаха ограничения в предлагането през четвъртото тримесечие, последните данни от САЩ показаха излишък на запаси. Освен това очакваното намаление на дейността на петролните рафинерии в Китай допълнително засили опасенията на инвеститорите. Работата на рафинериите в Китай намаля през октомври поради отслабеното търсене на промишлени горива и по-малките маржове при преработката.

Интересно е, че въпреки това китайските икономически показатели показаха някои положителни тенденции, като увеличеното промишлено производство и растежът на продажбите на дребно надхвърлиха очакванията през октомври.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Binance и сериозните им инвестиции в лобиране

През последните няколко години Binance значително увеличи инвестициите си в лобиране, като през 2023 г. разходите за Binance и Binance.US надхвърлиха $1 милион.

декември 2, 2023 18:00 1 мин. четене

САЩ иска икономически да осакати Русия – санкциите може да продължат дълги години

Очаква се през следващото десетилетие Съединените щати да поддържат санкциите срещу Москва, за да намалят значително енергийните приходи на Русия.

декември 2, 2023 15:00 2 мин. четене

Топ 3 акции, които може да скочат през 2024 г.

След заседанието на Федералния комитет по операциите на открития пазар (FOMC) очакванията за лихвените проценти се промениха.

декември 2, 2023 11:00 2 мин. четене

JPMorgan може да напусне Китай ако САЩ наредят

Изпълнителният директор на JP Morgan, Джейми Даймън, обсъди позицията на компанията си по отношение на бизнеса ѝ в Китай.

декември 2, 2023 10:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.