НАЧАЛО Други

Икономиката на Великобритания се стабилизира – но проблемите не свършват дотук

14.03.2024 13:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Икономиката на Великобритания се стабилизира – но проблемите не свършват дотук

Британската икономика показва признаци на подобрение. След трудния край на предходната година, дължащ се на нарастващите разходи за живот, които доведоха до намаляване на потребителските разходи, последните официални данни сочат скромен ръст от 0.2% през януари.

Това предполага, че през следващите месеци Обединеното кралство вероятно ще излезе от лека рецесия, което ще се дължи на увеличените потребителски разходи, стабилния ръст на заплатите и облекчаването на инфлацията. Важно е обаче да се отбележи, че икономиката не отбелязва бърз растеж, нито пък предстои значително подобряване на жизнения стандарт.

Макар че последните данни за растежа първоначално изглеждат положителни, общият икономически пейзаж все още представя сценарий на относителна стагнация.

През трите месеца, предхождащи януари, БВП отбеляза лек спад от 0.1%, а икономиката остава по-малка, отколкото беше, когато Риши Сунак встъпи в длъжност като министър-председател в края на 2022 г. Оттогава растежът е минимален, като производството на глава от населението все още е под нивата отпреди пандемията, а реалните заплати изостават от тези през 2008 г.

За да излезе официално от рецесията, икономиката трябва да покаже постоянен растеж поне още два месеца след януари. Икономистите предполагат, че месечен спад на БВП от над 0.3 % през февруари и март би попречил на това, но такъв спад изглежда малко вероятен въз основа на текущите проучвания, показващи стабилна активност в частния сектор и потребителско доверие.

Официалните данни за тримесечието няма да бъдат налични преди 10 май, което потенциално може да остави министър-председателя да води кампания за местните избори на 2 май, докато икономиката технически все още е в рецесия.

Съществуват някои положителни показатели, които предполагат обрат. Инфлацията е спаднала от над 10% преди година до 4%, докато ръстът на заплатите остава стабилен, а безработицата – ниска. Освен това се очаква от април домакинствата да се възползват от по-ниски сметки за енергия, а неотдавнашните корекции на националните осигурителни данъци биха могли да компенсират по-широкообхватни данъчни увеличения.

Има очаквания, че Английската централна банка може да започне да намалява лихвените проценти от лятото, като пазарите предвиждат възможно намаление още през юни или август. Това обаче ще зависи от фактори като стабилността на пазара на труда, тенденциите в заплащането и цените в сектора на услугите.

Въпреки това прогнозите са икономическият растеж да остане скромен през тази година, тъй като домакинствата се адаптират към по-високите разходи за живот в сравнение с нивата преди инфлацията. Решаването на дългогодишните предизвикателства, свързани с производителността, които пречат на по-силния икономически растеж, остава трудно в условията на бавни бизнес инвестиции и намалени разходи в публичния сектор.

Като цяло, макар излизането от рецесията да е положително развитие, постигането на устойчив икономически растеж ще бъде по-трудна задача.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Зарязването на долара – основната тема на предстоящата среща в Русия

Според неотдавнашно изявление на дипломат акцентът на срещата на върха на БРИКС през 2024 г. ще бъде поставен главно върху програмата за дедоларизация.

24.04.2024 12:00 2 мин. четене

Огромен ръст на крипто даренията за благотворителност

Крипто даренията трансформират американската филантропия: Над $2 милиарда са събрани през 2023 г., като 56% от водещите благотворителни организации приемат дигитални активи.

24.04.2024 10:12 2 мин. четене

БРИКС: Руски министър с важно съобщение за финансовото бъдеще на съюза

Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков сподели в интервю, че страните от БРИКС обсъждат използването на трансакции със стабилни монети и на платформа за плащания в CBDC с цел подобряване на финансовата интеграция.

24.04.2024 7:00 1 мин. четене

БРИКС: Ще замени ли съюза долара с криптовалути?

Страните от БРИКС развиват смела програма за отказ от щатския долар в полза на единна криптовалута за международна търговия.

23.04.2024 16:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.