НАЧАЛО Други

Икономиката на Саудитска Арабия реагира неблагоприятно на петролната стратегия

ноември 1, 2023 20:40 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Икономиката на Саудитска Арабия реагира неблагоприятно на петролната стратегия

Икономиката на Саудитска Арабия се е свила с 4.5% през третото тримесечие на 2023 г., което е най-голямото свиване от 2020 г. насам.

Според информацията този спад се дължи основно на намалението със 17% в петролния сектор, което е следствие от целенасочените действия на кралството за ограничаване на производството на петрол и повишаване на цените.

Това представлява най-значителното свиване от три години насам, като последният спад се наблюдаваше в началото на 2021 г., в условията на глобалните сътресения, причинени от Ковид пандемията.

Миналата година Саудитска Арабия отбеляза стабилен икономически растеж – близо 9%, изпреварвайки всички останали държави от Г-20. Това се дължеше на рязкото увеличаване на производството на суров петрол и на смущенията на световните енергийни пазари поради конфликта на Русия с Украйна, което за първи път задвижи БВП на Саудитска Арабия до над $1 трилион.

В отговор на икономическото свиване Моника Малик, главен икономист в Abu Dhabi Commercial Bank PJSC, прогнозира свиване на саудитската икономика с 0.8% за годината. Междувременно Световната банка предвижда намаление с близо 1% през 2023 г.

Растежът в непетролната сфера, който е в центъра на усилията за диверсификация на престолонаследника принц Мохамед бин Салман, се е увеличил с 3.6% според първоначалните данни. На тримесечна база обаче растежът извън петрола отбеляза увеличение от едва 0.1%, което е най-бавното от края на 2020 г. насам. Общият БВП е намалял с около 4% на тримесечна база.

Планът “Визия 2030” на саудитското правителство, иницииран през 2016 г., има за цел да намали зависимостта на икономиката от приходите от петрол.

Въпреки увеличените инвестиции в сектори като туризма и производството, свързаният с петрола износ все още съставляваше около 90% от общия износ през предходната година. Министърът на финансите Мохамед Ал-Джадаан подчерта приоритета за стимулиране на растежа на непетролния сектор, като се стреми към среден растеж от 6% до края на годината. Той призна, че до 2026 г. се очакват дефицити поради ускорените разходи за проекти за диверсификация.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Дългът на САЩ скочи с още $240 милиарда – Робърт Кийосаки отправи предупреждение за икономиката

Робърт Кийосаки, известен с книгата си “Богат татко, беден татко”, подчерта неотложната заплаха от нарастващия американски дълг, който само през ноември е нараснал с $240 милиарда.

декември 10, 2023 18:00 1 мин. четене

10 американски милиардера, които станаха още по-богати през 2023 година

Богатството на милиардерите нарасна значително през тази година благодарение на процъфтяващия фондов пазар, който се характеризира с над 20-процентно увеличение на индекса S&P 500 и над 50-процентно увеличение на Nasdaq 100 от началото на годината.

декември 10, 2023 17:00 2 мин. четене

Европа въвежда нови регулации за развитието на изкуствения интелект

Европейските законодатели постигнаха новаторско споразумение за регулиране на изкуствения интелект (AI), което проправя пътя за цялостен закон за AI в западните държави.

декември 10, 2023 16:00 2 мин. четене

БРИКС: Ето коя държава може да замести Аржентина като нов член на съюза

По време на годишната среща на върха на БРИКС 2023 алиансът обяви разширяване на дейността си с участието на шест държави. 

декември 10, 2023 15:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.