НАЧАЛО Други

Икономиката на САЩ почти сигурно се насочва към рецесия

15.05.2024 17:30 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Икономиката на САЩ почти сигурно се насочва към рецесия

Пол Дитрих, главен инвестиционен стратег в B. Riley Wealth Management, бие тревога за икономиката на САЩ, предупреждавайки за предстояща рецесия.

Въз основа на своя опит, включително и на точните си прогнози за рецесията през 2008 г., Дитрих от месеци сигнализира, че САЩ се насочват към нов икономически спад. Той посочи няколко индикатора, сред които неочаквано високата инфлация през първото тримесечие, повишената волатилност на пазара и слабите печалби от акции и облигации, съпоставени с нарастващите цени на суровини като петрол и злато, които обикновено се свързват с инфлационни периоди.

Освен това икономическият растеж се забавя, като през първото тримесечие БВП нарастна само с 1.6% спрямо 3.4% през предходното тримесечие. Потребителското доверие намалява, а растежът на заетостта се забавя, което води до повишаване на равнището на безработица, което наскоро достигна най-високото си равнище от две години насам.

Освен това доходността на американските държавни ценни книжа рязко нарасна, надхвърляйки почти четири пъти дивидентите по S&P 500, което показва очакванията на инвеститорите за продължително повишаване на лихвените проценти – явление, което не е наблюдавано от 2001 г. насам.

Дитрих прави паралели между сегашния икономически пейзаж и Dot-com балона от 2001-2002 г., като предполага сходно ниво на несигурност и волатилност на пазара. Той признава, че масивното стимулиране на икономиката по време на пандемията може да е забавило настъпването на рецесията, но предупреждава, че когато тази подкрепа отслабне, това може да нанесе сериозен удар върху акциите. Той приписва сегашното съживяване на пазара на прекалената увереност на инвеститорите и откъсването им от основните показатели на компаниите.

Дитрих подчерта и неустойчивия характер на сегашните разходи за дефицити и прогнозира тежки последици за работните места, икономиката и световните фондови пазари, когато тези разходи бъдат прекратени. Въпреки че някои наблюдатели омаловажават опасенията от рецесия и очакват кратък спад, Дитрих запазва мечата перспектива, като прогнозира потенциален срив на фондовия пазар до 44% на фона на влошаващите се икономически условия.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Криптовалутите никога няма да заменят долара според експерти

Тъй като икономиката на САЩ показва признаци на влошаване с нарастващи показатели за дълга, щатският долар е изправен пред сериозни предизвикателства.

18.05.2024 18:00 2 мин. четене

БРИКС: Русия и Китай са готови заедно да се противопоставят на САЩ

На фона на ескалиращото напрежение в световен мащаб Русия и Китай укрепват съюза си, представяйки единен фронт срещу политиките на САЩ.

18.05.2024 16:00 2 мин. четене

Ето коя криптовалута използват американските банки за токенизация

Depository Trust and Clearing Corporation (DTCC), известна като най-голямата система за сетълмент в света, си партнира с блокчейнът, предоставящ оракулски услуги – Chainlink (LINK), за да завърши пилотна програма, включваща няколко големи банкови институции в САЩ.

18.05.2024 15:00 1 мин. четене

ООН прогнозира подобряване на световната икономика

В четвъртък Организацията на обединените нации (ООН) съобщи за подобрени перспективи за световната икономика в сравнение с предишната си прогноза от януари.

18.05.2024 13:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.