НАЧАЛО Други

Икономиката на САЩ се охлажда: Какви стъпки ще предприеме Фед

септември 3, 2023 16:04 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Икономиката на САЩ се охлажда: Какви стъпки ще предприеме Фед

Последните данни потвърждават тенденцията на охлаждане на икономиката на САЩ, което позволява на Федералния резерв да поддържа стабилни лихвени проценти, докато обмисля бъдещо затягане на паричната политика.

Последният доклад за заетостта показва леко увеличение на безработицата, заедно с добавянето на 187,000 работни места. Това отразява забавянето на икономиката, дължащо се на по-високите разходи по заемите.

С наближаването на решаващото заседание на Федералния резерв председателят Джей Пауъл и официалните лица са изправени пред решението дали са контролирали ефективно инфлацията след повишаването на основния лихвен процент. 

Широко разпространено е очакването, че през септември Фед ще се въздържи от повишаване на лихвените проценти, запазвайки лихвения процент по федералните фондове в диапазона 5.25-5.5%.

Икономисти, като Гарги Чаудури от BlackRock, предполагат, че не е необходимо Фед да бъде прекалено агресивен и може да запази сегашните лихвени проценти.

Президентът Джо Байдън похвали създаването на работни места и потенциала за намаляване на инфлацията, подкрепен от данните, сочещи по-малко открити работни места и забавяне на ръста на цените въпреки силните потребителски разходи.

Ян Хациус от Goldman Sachs твърди, че на този етап по-нататъшно затягане на лихвените проценти не е необходимо и има смисъл да се запази настоящата политика.

Ако Фед реши да не повишава лихвените проценти през септември, ще продължат мерките за постепенно затягане, започнати по-рано през лятото, като повишаването на лихвените проценти беше спряно през юни преди увеличението с четвърт пункт през юли.

Блерина Уручи от T Rowe Price признава “благоприятните” икономически данни, но остава подготвена за бъдещо затягане поради несигурността в икономическото поведение.

Джей Пауъл предупреди за запазване на високата инфлация, което подтиква към внимателно обмисляне на бъдещите решения. Представителите на Фед трябва да намерят баланс между избягването на прекомерно икономическо напрежение и ограничаването на инфлацията.

Съществуват опасения относно потребителските разходи и необходимостта от намаляване на паричното предлагане, за да се постигне целта на Фед за инфлация от 2%, както подчертават Пауъл и служители като Сюзън Колинс от Фед в Бостън.

Марк Джанони от Barclays прогнозира увеличение на лихвения процент с четвърт пункт през ноември. Омаир Шариф от Inflation Insights следи потенциалното възобновяване на инфлацията, особено на автомобилния пазар и разходите за здравно осигуряване. 

Източник: FT

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Какво е нужно на крипто пазара да се превърне в неизменна част от икономика

Създателят на Chainlink (LINK) Сергей Назаров смята, че провалът на банковата индустрия и последвалото разочарование на хората от традиционната финансова система може да доведе до масово приемане на криптовалутите.

октомври 3, 2023 7:00 2 мин. четене

Coinbase придоби важен лиценз от централната банка на Сингапур

Coinbase, известният обмен на криптовалути, базиран в САЩ, наскоро получи лиценз за плащания от централната банка на Сингапур.

октомври 2, 2023 22:00 2 мин. четене

Кога може да се усети ефекта от разширяването на БРИКС

БРИКС, първоначално консорциум на бързоразвиващи се икономики, не само издържа във времето, но и претърпя пълна трансформация след първата си среща на върха през 2009 г.

октомври 2, 2023 20:00 2 мин. четене

Повод за притеснение ли е шокиращата консумация на енергия от изкуствения интелект?

В продължение на години основните медии демонизират Биткойн заради консумацията на енергия. Възходът на изкуствения интелект (AI) обаче и гладните за енергия процесори, които го задвижват, може да изместят най-популярната дигитална валута в света.

октомври 2, 2023 19:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.