НАЧАЛО Други

Икономиката на Русия вероятно ще тръгне нагоре, въпреки войната с Украйна

септември 28, 2023 18:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Икономиката на Русия вероятно ще тръгне нагоре, въпреки войната с Украйна

Въпреки продължаващия конфликт в Украйна и западните санкции руската икономика не се поддава на очакванията.

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) прогнозира неочакван ръст от 1.5%, което е рязък контраст с по-ранните прогнози за свиване.

Тази устойчивост се дължи на неочакваното нарастване на държавните приходи на Москва, дължащо се главно на покачващите се цени на петрола и стратегическия износ към нови пазари, особено към Китай и Индия.

Въздействието на западните санкции, наложени в отговор на нахлуването на Русия в Украйна, беше по-слабо от очакваното. Експертите смятат, че пукнатините и пропуските в режима на санкциите са ограничили финансовото им въздействие върху Русия. Потреблението на домакинствата и публичните разходи, особено свързани с продължаващия конфликт, продължават да стимулират икономическата активност, поддържайки стабилността.

През второто тримесечие данните за БВП на Русия надхвърлиха очакванията, изпреварвайки Германия, чиято икономика ще се свие през тази година според прогнозите. Въпреки това ЕБВР все още предвижда евентуално икономическо забавяне в страната.

Проучване на института “Open Minds” показа, че 80% от руското население е загрижено за финансовото си благосъстояние и предвижда трудно бъдеще. За разлика от тях икономическите перспективи на Украйна остават стабилни, като очакваният ръст през тази година е 1%, а през следващата – 3%.

В доклада се отчита значителен спад на годишна база в сравнение с периода преди руската инвазия в Украйна, но се очаква възстановяване, тъй като икономическата активност набира скорост, подкрепена от подобрените енергийни доставки.

Централноазиатските икономики се възползват от санкциите, наложени на Русия, като очакваният ръст на БВП през тази година е 5.7%. Този растеж се дължи на преместването на руски предприятия в тези територии и на увеличаването на вноса от Европейския съюз, част от който впоследствие се реекспортира в Русия.

Освен това миграцията на работници от Централна Азия към Русия допринася за растежа на тези региони, тъй като те превеждат пари обратно в страните си на произход. ЕБВР, създадена през 1991 г., за да подпомага страните от бившия съветски блок в прехода към пазарна икономика, понастоящем обхваща държави от Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Притесненията за долара и ролята на китайската валута

През последните няколко години сред висшите политици от БРИКС нараства загрижеността относно доминиращата роля на долара и неговото въздействие върху макроикономиката на развиващите се пазари.

декември 7, 2023 17:00 4 мин. четене

Съдът одобри признанието за вина на Чанпен Джао

Чанпен Джао наскоро бе признат за виновен от съдия в САЩ по дело, свързано с нарушения на разпоредбите за борба с прането на пари.

декември 7, 2023 16:46 2 мин. четене

Рецесията в САЩ и какво мислят директорите на големите банки

Джейн Фрейзър, главен изпълнителен директор на Citigroup, се присъедини към група на банкови ръководители, които предупреждават за предстоящи трудни времена.

декември 7, 2023 14:00 2 мин. четене

Саудитска Арабия може да започне “петролна война” срещу САЩ

Саудитска Арабия се сблъсква с предизвикателства при повишаването на цените на петрола чрез съкращаване на производството и може да обмисли значителна промяна в посока към САЩ, според мнението на енергийния експерт Пол Санки.

декември 7, 2023 10:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Един отговор на “Икономиката на Русия вероятно ще тръгне нагоре, въпреки войната с Украйна”
  1. За България,

    Браво Русия! Единствената държава развиващи се:икономика, земеделие, медицина, образувание, космос и т.н. Жалко за Европа.

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.