НАЧАЛО Други

Големият проблем, пред който е изправен фондовия пазар

септември 28, 2023 11:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Големият проблем, пред който е изправен фондовия пазар

На Уолстрийт се очаква намаляване на прогнозите за корпоративните печалби, което от своя страна може да се отрази на пазара на акции.

Неотдавнашните данни показват промяна в нагласите, въпреки първоначалния позитивизъм от страна на анализаторите. Два критични показателя разкриват тази промяна: На първо място, FactSet отбелязва увеличение с 1.4% на прогнозите за печалба на акция за 2023 г. за компаниите от S&P 500 през последните шест месеца.

Прогнозите за продажбите също отбелязват леко повишение, докато прогнозите за маржа на печалбата се увеличават поради намаления натиск от по-високите заплати на персонала.

На второ място, RBC съобщиха, че приблизително 58% от ревизиите на прогнозите за 2023 г. и 2024 г. за печалбата на акция на компаниите от S&P 500 са били възходящи, което е забележително увеличение спрямо по-рано през годината, когато те бяха по-малко от 40%. В исторически план тези стойности обикновено достигат своя връх от около 80% след рецесия, което показва началото на нов икономически подем.

Във времена на продължителен икономически растеж с опасения за потенциално забавяне процентът е склонен да се движи около 60-70 %. Често той спада под сегашното си равнище, което предполага, че по-голяма част от ревизиите може да доведат до намаляване на прогнозите.

Първите признаци сочат, че прогнозите за приходите може би са достигнали своя зенит. Макар че през последните шест месеца се наблюдаваше възходяща тенденция, през последните няколко седмици се забелязва спад.

По данни на DataTrek Research прогнозите за съвкупната печалба на акция за третото тримесечие на компаниите от S&P 500 намаляха с около 0.4% до $57.85 през миналата седмица.

Това е от значение, тъй като в момента фондовият пазар се търгува при сравнително висока оценка. Индексът S&P 500 се оценява на приблизително 18 пъти очакваната печалба на акция, която съставните му компании се очаква да генерират през следващите дванадесет месеца, в сравнение с малко над 16 пъти в началото на годината.

Нарастването на този коефициент наред с нарастващата доходност на облигациите, която намалява бъдещата стойност на печалбите и теоретично влияе върху готовността на инвеститорите да плащат за печалби, показва оптимизъм на фондовия пазар по отношение на растежа на печалбите.

От друга страна, акциите могат да се сблъскат със значителен спад, ако анализаторите преразгледат надолу своите оценки за печалбата на акция. Едно е сигурно: на този пазар е препоръчително да се действа с повишено ниво на предпазливост.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Цените на руския петрол спадат – Индия ще засили покупките

На фона на спада на цената на руския суров петрол, която падна под границата от $60 за барел, заедно с по-широкия спад на международните бенчмаркове, Индия очаква увеличение на придобиването на руски петрол, както разкри високопоставен правителствен източник, говорил анонимно пред Reuters наскоро.

декември 9, 2023 20:00 2 мин. четене

Китай се закани да даде силен тласък на икономиката си през 2024 година

Китай пое ангажимент да засили фискалната си политика през 2024 г. в опит да стимулира икономиката си в затруднено положение. 

декември 9, 2023 17:00 2 мин. четене

Европа поема инициативата – задават се нови забрани за износа на руски газ

Страните от Европейския съюз са на път да прекратят окончателно вноса на руски газ с въвеждането на мерки, целящи да забранят достъпа на руски енергийни компании до техните газопроводи и терминали.

декември 9, 2023 11:15 3 мин. четене

БРИКС: Индия с важно съобщение за присъединяването на Пакистан към съюза

Индия, като член на БРИКС, наскоро отправи запитвания относно интереса на Пакистан да се присъедини към алианса.

декември 9, 2023 9:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.