НАЧАЛО Други

Икономиката на Япония се свива, но не толкова, колкото се очакваше

10.06.2024 19:30 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Икономиката на Япония се свива, но не толкова, колкото се очакваше

През първото тримесечие на тази година японската икономика се сви с годишен темп от 1.8%, което е малко по-добре от първоначално очаквания спад от 2%, според ревизираните правителствени данни, публикувани в понеделник.

Тази корекция бе повлияна от инвестициите в частния сектор, които се подобриха до минус 0.4% от предишните минус 0.5%.

Сезонно коригираният реален брутен вътрешен продукт (БВП) – показател за стойността на продуктите и услугите на дадена страна – остана отрицателен, тъй като и износът, и потреблението намаляха спрямо предходното тримесечие. През периода януари-март икономиката спадна с 0.5% на тримесечна база, което съответства на резултатите от предходния месец.

Въпреки че спадът в стойността на йената насърчава туристическите посещения в страната, той също така повишава разходите за внос, като по този начин представлява предизвикателство за енергийно зависимата страна, чиито разходи се покриват основно от вноса. На друг фронт, бавното частно потребление спъва икономическия растеж, като се има предвид, че то съставлява около половината от БВП.

Ситуацията се влошава поради това, че някои големи автомобилни компании като Toyota Motor Corporation бяха засегнати от скандал, свързан с неправилно тестване на автомобили, докато офисът на Honda Motor Co в Токио наскоро беше обискиран от държавни служители, които планират скоро да предприемат подобни действия срещу Mazda Motor Corporation.

Инвеститорите следят и централната банка на Япония, която повиши лихвените проценти за първи път от 2007 г. насам, въпреки че те все още са само в рамките на минус 0.1 до 0.1.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Саудитска Арабия приключи 50-годишната си сделка със САЩ за петродолара

В света на финансите предстои голяма промяна, тък като на 9 юни Саудитска Арабия реши да не подновява споразумението си за петродолара със САЩ.

13.06.2024 14:30 1 мин. четене

Топ банката на Сингапур планира да управлява $370 милиарда до 2 години

DBS Group, която е най-голямата банка в Югоизточна Азия, се стреми към това да управлява 500 милиарда сингапурски долара ($369.7 милиарда) до 2026 г.

13.06.2024 14:00 1 мин. четене

Уорън Бъфет е изпуснал $4.5 милиарда в печалби от Apple

Уорън Бъфет постигна забележителен рекорд за натрупване на богатства както по време на бичи, така и по време на мечи пазари и беше коронован за „Оракулът от Омаха“.

13.06.2024 13:30 2 мин. четене

Чарлз Хоскинсън коментриа слуховете за партньорство на Cardano с Илон Мъск

Наскоро Тони Едуард, домакин и основател на Thinking Crypto, проведе интервю с Чарлз Хоскинсън, създателят на Cardano, в което той имаше възможност да изрази мнението си за проваления потенциал на сътрудничеството с главния изпълнителен директор на Tesla и собственик на X (Twitter) Илон Мъск.

13.06.2024 11:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.