НАЧАЛО Други

Икономиката на Япония ще се свие – каква е причината?

11.05.2024 15:30 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Икономиката на Япония ще се свие – каква е причината?

Според проучване на Reuters сред икономисти японската икономика вероятно се е свила с 1.5% на годишна база през тримесечието януари-март.

Очаква се това свиване да се равнява на месечен спад от 0.4%. Спадът следва растеж от 0.4% на годишна база през последните три месеца на 2023 г., като всички основни фактори за растежа на БВП се сринаха и не оставиха двигател на растежа за тримесечието януари-март.

Такеши Минами, главен икономист в Norinchukin Research Institute, отдаде свиването на тенденцията за пестеливост на потребителите, вероятно поради нарастващите разходи за живот, изострени от отслабването на йената. Той прогнозира, че през периода януари-март общата икономика ще се свие с 1.2% на годишна база.

Частното потребление, което съставлява над 50% от икономиката, вероятно е спаднало с 0.2% през тримесечието, тъй като потребителите са затегнали коланите си, за да се предпазят от нарастващите разходи за живот. Земетресенията, които засегнаха полуостров Ното в началото на годината, също подкопаха производството и потреблението.

Освен това скандал в подразделението за компактни автомобили Daihatsu на Toyota доведе до спиране на производството и доставките, което допълнително повлия на икономическата активност.

Капиталовите разходи също се понижиха с 0.7% на тримесечна база, тъй като компаниите продължиха бавно да инвестират печалбите си в заводи и оборудване, например в технологии за спестяване на работна ръка, за да се справят с недостига на работна ръка.

Външното търсене, или нетният износ, вероятно извади 0.3 процентни пункта от растежа на БВП, като вътрешното търсене вероятно спада за четвърто поредно тримесечие.

Очаква се индексът на цените на корпоративните стоки (CGPI), който е ключов показател за цените, прилагани от корпорациите, да нарасне с 0.8% на годишна база през април, запазвайки темпа си непроменен спрямо март. Очаква се индексът CGPI да нарасне с 0.3% на месечна база през април, леко ускорявайки се спрямо повишението от 0.2% през март, което показва устойчива инфлация, повишаваща разходите за живот и правене на бизнес.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Binance разкри инвестиция в децентрализирана борса от втори слой

Подразделението за рисков капитал на водещата по обем на търговия борса за криптовалути в света представи нова инвестиция в протокол за децентрализиран обмен (DEX).

22.05.2024 23:00 2 мин. четене

Web3 социална медия набира финансиране в размер на $150 милиона

Екипът, който стои зад Web3 платформата за социални медии Farcaster, е набрал $150 милиона финансиране, ръководено от Paradigm, с участието на A16z crypto, Haun Ventures, USV, Variant, Standard Crypto и други.

22.05.2024 21:30 1 мин. четене

Топ 3 акции, които да следите по време на бичия пазар на Биткойн

Биткойн се превърна в най-добре представящия се актив през последното десетилетие, като показа забележителна устойчивост и непрекъснат растеж. Интересното е, че някои водещи криптоакции също са свидетели на значителни възходящи тенденции.

22.05.2024 21:00 2 мин. четене

Министър-председателят на Япония призовава за реформи на капиталовите пазари

В сряда японският министър-председател Фумио Кишида направи публично обръщение, насочено към привличане на чуждестранни инвестиции, като обеща по-нататъшни реформи на капиталовите пазари и се застъпи за управлението на активи по време на реч пред събрание на глобални инвеститори в Токио.

22.05.2024 20:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.