НАЧАЛО Други

Икономиката на Китай започва да се възстановява

ноември 16, 2023 21:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Икономиката на Китай започва да се възстановява

През октомври китайската икономика показа признаци на възстановяване, като фабричното производство се увеличи с 4.6%, а продажбите на дребно - със 7.6%, което се дължеше на големите разходи по време на празниците по случай Националния празник.

Инвестициите в недвижими имоти обаче спаднаха с 9.3%, което свидетелства за продължаващо забавяне в този сектор поради корекциите, последвали репресиите срещу прекомерното заемане на средства от строителните предприемачи, и предизвикателствата, свързани с Ковид пандемията.

Смущенията, свързани с пандемията, които приключиха преди около година, когато Китай се отказа от политиката на “нулево покритие“, оказаха влияние върху темповете на икономически растеж от предходната година. Въпреки това неотдавнашната икономическа активност показва съживяване, което накара икономистите да преразгледат оценките за растежа през годината над целта на правителството от 5%.

Икономиката се забави през лятото поради отслабеното глобално експортно търсене и по-нататъшното влошаване на ситуацията в сектора на недвижимите имоти. Въпреки че през периода юли-септември икономиката нарасна с 4.9%, надминавайки прогнозите, растежът беше значително по-бавен от този през предходното тримесечие, когато достигна 6.3%.

Неотдавнашният икономически подем съвпада със срещата на президента Си Дзинпин с президента на САЩ Джо Байдън на срещата на върха на страните от Тихоокеанския регион. Китай преминава към модели на устойчив растеж, които наблягат на потребителските разходи, а не на тежката индустриализация и инвестициите в инфраструктура.

Потребителските разходи имат значителен принос за икономическия растеж, като за периода от януари до октомври те представляват 83.2% от растежа. Въпреки това различията в доходите между градските и селските райони предполагат допълнителен потенциал за растеж. Автомобилната индустрия отбеляза рязък ръст на продажбите, особено на електрически и хибридни превозни средства, като износът се увеличи значително.

Въпреки това продължават да съществуват предизвикателства, включително ограничените възможности на домакинствата за харчене на средства и продължаващите опасения за заетостта. Общото равнище на безработица се запази на 5% през октомври, макар че статистическите данни за младите работници не са актуализирани от няколко месеца, след като достигнаха над 20%.

Полагат се усилия за преодоляване на тези предизвикателства, като се акцентира върху подобряването на събирането и анализа на данни за по-точно представяне на състоянието на заетостта.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Притесненията за долара и ролята на китайската валута

През последните няколко години сред висшите политици от БРИКС нараства загрижеността относно доминиращата роля на долара и неговото въздействие върху макроикономиката на развиващите се пазари.

декември 7, 2023 17:00 4 мин. четене

Съдът одобри признанието за вина на Чанпен Джао

Чанпен Джао наскоро бе признат за виновен от съдия в САЩ по дело, свързано с нарушения на разпоредбите за борба с прането на пари.

декември 7, 2023 16:46 2 мин. четене

Рецесията в САЩ и какво мислят директорите на големите банки

Джейн Фрейзър, главен изпълнителен директор на Citigroup, се присъедини към група на банкови ръководители, които предупреждават за предстоящи трудни времена.

декември 7, 2023 14:00 2 мин. четене

Саудитска Арабия може да започне “петролна война” срещу САЩ

Саудитска Арабия се сблъсква с предизвикателства при повишаването на цените на петрола чрез съкращаване на производството и може да обмисли значителна промяна в посока към САЩ, според мнението на енергийния експерт Пол Санки.

декември 7, 2023 10:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.