НАЧАЛО Други

Икономиката на Китай среща поредния голям проблем

19.03.2024 16:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Икономиката на Китай среща поредния голям проблем

Китай се изправя пред ново икономическо предизвикателство, свързано с нарастването на безработицата, което според последните данни се наблюдава за трети пореден месец.

Официалното равнище на безработица се върна на 5.3%, достигайки нивата от юли, след като устойчивият спад беше променен от увеличения през декември и януари.

Въпреки че някои икономически показатели остават положителни, като например значителният ръст на промишленото производство и увеличените инвестиции в производството, икономистите предполагат, че за устойчиво възстановяване може да са необходими допълнителни държавни стимули.

Особена загриженост буди нарастването на младежката безработица, която през юни достигна над 21%, преди публикуването на данните да бъде спряно поради методологически проблеми.

Въпреки че през януари беше публикувана преработена версия, агенцията планира занапред да отделя тези данни от по-широкия показател за безработицата. Тези тенденции, включително намаляването на средното работно време, показват потенциална непълна заетост и подчертават слабите места в китайската икономика.

Въпреки нарастването на промишленото производство и инвестициите в дълготрайни активи продължават да съществуват предизвикателства, свързани със стимулирането на потреблението и преодоляването на продължителния спад на пазара на недвижими имоти. Продажбите на недвижими имоти рязко спаднаха, допринасяйки за намаляване на потреблението, тъй като домакинствата предпочитат да спестяват в условията на спадащи цени на имотите.

Китайските власти се съсредоточават върху подкрепата на производствения сектор в сравнение с широкомащабните мерки за стимулиране, като целят да намалят зависимостта от пазара на имоти. Тази стратегия обаче е изправена пред свои собствени предизвикателства, включително потенциално търговско напрежение поради конкурентни ценови практики.

Сегашното нарастване на безработицата предполага недостатъчно търсене, което да стимулира наемането на персонал, което свидетелства за основни слабости в икономиката. Макар че целта на Китай за икономически растеж за 2024 г. е 5%, постигането на тази цел може да се окаже предизвикателство предвид продължаващите последици от Ковид пандемията и продължаващия спад на пазара на имоти.

В обобщение, въпреки че някои икономически показатели показват положителни тенденции, нарастването на безработицата и други предизвикателства подчертават необходимостта от постоянна държавна подкрепа и внимателно икономическо управление, за да се осигури устойчиво възстановяване на китайската икономика.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Руски министър с важно съобщение за финансовото бъдеще на съюза

Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков сподели в интервю, че страните от БРИКС обсъждат използването на трансакции със стабилни монети и на платформа за плащания в CBDC с цел подобряване на финансовата интеграция.

24.04.2024 7:00 1 мин. четене

БРИКС: Ще замени ли съюза долара с криптовалути?

Страните от БРИКС развиват смела програма за отказ от щатския долар в полза на единна криптовалута за международна търговия.

23.04.2024 16:00 2 мин. четене

Уличиха двама адвокати от SEC в неправомерни действия срещу крипто проект

Двама адвокати на Комисията по ценните книжа и борсите (SEC) – Майкъл Уелш и Джоузеф Уоткинс – подадоха оставка след критики от страна на федерален съдия за работата им по крипто дело, свързано с платформата DEBT Box на Digital Licensing Inc.

23.04.2024 15:00 1 мин. четене

Прогноза за бъдещето на долара от Morgan Stanley

Morgan Stanley прогнозира светло бъдеще за щатския долар (USD), въпреки опасенията във финансовата сфера за неговата уязвимост в условията на многополюсен валутен пейзаж.

23.04.2024 14:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.