НАЧАЛО Други

Икономиката на Китай може да се стабилизира през 2024 година – ето защо

19.12.2023 17:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Икономиката на Китай може да се стабилизира през 2024 година – ето защо

Икономическият пейзаж на Китай през 2024 г. изглежда обещаващ, като държавните медии изтъкват оптимистични перспективи.

Длъжностни лица от Службата за финанси и икономика на Китайската комунистическа партия очакват година, белязана от повече възможности, отколкото предизвикателства.

Макроикономическите политики са насочени към поддържане и засилване на икономическото възстановяване, както се посочва в изчерпателния материал на официална агенция Xinhua. Този план беше представен по време на годишната Централна работна икономическа конференция, проведена от 11 до 12 декември, на която ключови лидери определиха икономическите цели за предстоящата година.

Според Xinhua понастоящем Китай се отличава с ниски цени и управляеми нива на дълга на централното правителство, което благоприятства средата за засилване на изпълнението на паричната и фискалната политика. Въпреки това в рамките на вътрешния икономически цикъл продължават да съществуват пречки, които се изразяват в потиснато търсене, потребление и инвестиции на предприятията.

В перспектива китайските официални лица се стремят да преминат от фазата на възстановяване след пандемията към стимулиране на непрекъснат растеж на потреблението.

Международният валутен фонд (МВФ) наскоро ревизира нагоре прогнозата за растежа на Китай за тази година до 5.4%, отдавайки скока на силното възстановяване след появата на Ковид пандемията. Според информацията правителството си е поставило за цел ръст от около 5%.

Освен това Китай възнамерява да създаде нови възможности за растеж на потреблението, като насочи вниманието си към нововъзникващи сектори като смарт домове, развлекателни дейности, туризъм и спортни събития.

Очаква се въздействието на тазгодишните емисии на държавни облигации, намаленията на лихвените проценти, данъчните облекчения и други политики да се пренесе и през следващата година, осигурявайки непрекъснатост на икономическия импулс.

Освен това Китай продължава да бъде бдителен по отношение на своя закъсал пазар на недвижими имоти и се стреми да отговори на разумните финансови изисквания на компаниите за недвижими имоти.

В доклада на Xinhua се подчертава значението на съвместните усилия за постигане на целите на политиката за управление на риска и стабилизиране на пазара на недвижими имоти.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Топ 5 ключови стратегии за инвестиция от Уорън Бъфет

Уорън Бъфет, известен с проницателните си инвестиционни стратегии и филантропските си начинания, е натрупал богат опит в преодоляването на различни икономически условия, включително периоди на висока инфлация. 

12.04.2024 18:00 2 мин. четене

БРИКС: Китайският юан официално задмина долара в Русия

На фона на инициативите на БРИКС за дедоларизация китайският юан официално изпревари щатския долар като основна търгувана валута в Русия.

12.04.2024 17:00 2 мин. четене

Бизнесдама бе осъдена на смърт заради историческа измама за милиарди

В знаков съдебен процес в правната история на Виетнам 67-годишна виетнамска строителна предприемачка е изправена пред кулминацията на десетгодишната си разхитителна дейност.

12.04.2024 15:00 2 мин. четене

Федерални регулатори започват разследване срещу топ американска банка

Множество федерални регулатори, включително Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC), Службата на валутния контрольор (OCC) и различни служби на Министерството на финансите, разследват процедурите за проверка на клиенти на Morgan Stanley в отдела за управление на богатството за потенциални рискове от пране на пари. Това разследване следва подобна проверка на Федералния резерв.

12.04.2024 12:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.