НАЧАЛО Други

Икономиката на Китай може и да продължи да отслабва – ето какво показват последните данни

17.12.2023 11:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Икономиката на Китай може и да продължи да отслабва – ето какво показват последните данни

Възстановяването на китайската икономика е изправено пред препятствия, тъй като и инвестициите, и потребителските разходи растат по-бавно от очакваното.

Спадът на пазара на недвижими имоти се запазва, като през ноември се наблюдава ускорен спад на цените на новите жилища в големите градове.

За да се справи с опасенията, Китайската централна банка инжектира рекордните $112 милиарда във финансовата система. Въпреки това последните данни разкриват трудности, включително намален внос, спадащи дейности в производството и услугите и задълбочаваща се дефлация.

Продажбите на дребно нараснаха с 10.1% през ноември, което не отговаря на очакваните 12.9% и показва продължаващите опасения за слабото търсене от страна на домакинствата. Инвестициите в дълготрайни активи съвпаднаха с очакванията, но инвестициите на частни компании, които са от жизненоважно значение за работните места в градовете, спаднаха с 0.5% на годишна база.

Промишленото производство нарасна с 6.6% през ноември, надминавайки прогнозите, но общата динамика се забавя поради затрудненията в сектора на недвижимите имоти.

Въпреки усилията за стимулиране през тази година, включително намаляване на лихвените проценти и данъчни облекчения, секторът на недвижимите имоти продължава да бъде спирачка. Цените на имотите се понижиха с 0.7% през ноември в сравнение с предходната година.

Световната банка прогнозира, че растежът на Китай ще се забави до 4.5% през следващата година поради отслабването на сектора на недвижимите имоти, потиснатото глобално търсене, високия дълг и демографските предизвикателства.

Това контрастира с устойчивостта на американската икономика въпреки агресивното повишаване на лихвените проценти. Икономистите очакват, че Китай може да си постави за цел 5% растеж за следващата година, което ще изисква значителни действия, особено за справяне с жилищните проблеми.

Постигането на тази цел обаче е свързано с предизвикателства поради продължаващите насрещни ветрове и ограничената политическа подкрепа. UBS прогнозира, че растежът на БВП на Китай ще се забави до 4.4% през следващата година.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

SEC вече са загубили делото за XRP според директора на Ripple

В неотдавнашен разговор с Bloomberg главният изпълнителен директор на Ripple Брад Гарлингхаус навлезе в сложността на продължаващата съдебна битка между Ripple и Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC).

22.02.2024 12:00 2 мин. четене

Бивши директори на FTX и Alameda стартират нова крипто борса

Сривът на FTX остави криптовалутната общност неспокойна, като промени облика на пазара за години напред.

22.02.2024 11:00 1 мин. четене

БРИКС: Поредната държава готова да се присъедини към съюза през 2024 година

След съобщението за разширяване, направено по време на годишната среща на върха през 2023 г., международната общност наблюдава отблизо потенциалните нови членове на алианса БРИКС.

22.02.2024 9:00 2 мин. четене

Доларът доминира, но движението срещу валутата не може да се спре

Огромното значение на щатския долар в световните парични и икономически рамки след края на Втората световна война е безспорно.

22.02.2024 7:00 4 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.