НАЧАЛО Други

Икономиката на Европа се затяга на фона на признаците за рецесия

юли 8, 2023 13:47 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Икономиката на Европа се затяга на фона на признаците за рецесия

В последния тримесечен доклад за перспективите на Robeco се подчертава, че през последните месеци финансовите условия са станали по-строги, особено в Европа.

Холандският мениджър на активи отчита и по-нататъшно затягане на стандартите за кредитиране, за което е повлияло бързото нарастване на лихвените проценти в световен мащаб.

Според Сандер Бус, главен оперативен директор и водещ портфолио мениджър на глобални високодоходни облигации, и Рейнаут Шейпърс, портфолио мениджър в Robeco, затягането на финансовите условия се отразява на различни индустриални сектори, особено в Европа.

Въздействието се засилва в Европа поради по-големия дял на заемите с плаващи лихвени проценти, което води до по-бърз ефект на прехвърляне.

Вследствие на това дейностите по отпускане на нови кредити значително намаляват. Въпреки очакваната подкрепа от инициативи като Закона за намаляване на инфлацията и преместването на технологичната индустрия в други държави, капиталовите разходи на развитите пазари не стимулират растежа.

Бус и Шейпърс изтъкнаха и преориентирането на Китай от външната търговия към потребителската и високотехнологичната индустрия. Те споменаха, че тази промяна се отразява негативно на европейските индустрии, особено на Германия, която преди това се е възползвала от търговията с Китай и подобрената конкурентоспособност чрез по-ниските цени на енергията в Европа.

Освен това в доклада се подчертава, че европейските икономики остават уязвими, като Европейската централна банка (ЕЦБ) активно се опитва да се бори с трайно високите нива на инфлация. Данните на Евростат разкриват, че през май инфлацията възлиза на 7.1%, а през същия период инфлацията при хранителните продукти надхвърля 15%.

В предишен доклад на Expert Investor беше подчертано, че Германия е навлязла в рецесия, както сочат данните на Destatis. Германската икономика се е свила с 0.5% през последното тримесечие на 2022 г. и с още 0.3% през първото тримесечие на 2023 г. Първоначалните прогнози сочеха, че БВП ще остане на ниво от 0% за тримесечието, като едва ще бъде избегната рецесията, но ще остане в стагнация.

Въпреки това опасенията относно последиците от войната в Украйна и спада в промишленото производство се материализираха. Впоследствие цялата еврозона изпадна в рецесия.

Вестник “New York Times” отбеляза, че икономическият спад отразява свиването в Германия, най-голямата икономика в еврозоната. Данните от първите три месеца на годината показват, че Германия е навлязла в рецесия поради шока в цените на енергията.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Една от новите членки обяви нови амбициозни финансови проекти

След поканата да се присъедини към блока БРИКС Иран наскоро обяви над 50 финансови проекта, които се осъществяват с други членове на алианса. 

октомври 3, 2023 8:00 2 мин. четене

Какво е нужно на крипто пазара да се превърне в неизменна част от икономика

Създателят на Chainlink (LINK) Сергей Назаров смята, че провалът на банковата индустрия и последвалото разочарование на хората от традиционната финансова система може да доведе до масово приемане на криптовалутите.

октомври 3, 2023 7:00 2 мин. четене

Coinbase придоби важен лиценз от централната банка на Сингапур

Coinbase, известният обмен на криптовалути, базиран в САЩ, наскоро получи лиценз за плащания от централната банка на Сингапур.

октомври 2, 2023 22:00 2 мин. четене

Кога може да се усети ефекта от разширяването на БРИКС

БРИКС, първоначално консорциум на бързоразвиващи се икономики, не само издържа във времето, но и претърпя пълна трансформация след първата си среща на върха през 2009 г.

октомври 2, 2023 20:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.