НАЧАЛО Други

Икономиката на Европа е по-зле от очакваното – какви са прогнозите за инфлацията?

септември 12, 2023 9:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Икономиката на Европа е по-зле от очакваното – какви са прогнозите за инфлацията?

Според данни на Европейската комисия икономиката на Европейския съюз се очаква да нарасне само с 0.8% през тази година и с 1.4% през 2024 г. Тези ревизирани прогнози показват намаляване на очаквания растеж и предполагат запазване на инфлационния натиск.

Данните от понеделник представляват корекция в посока надолу спрямо по-ранните прогнози на Брюксел от май, които предвиждаха ръст от 1% за тази година и 1.7% през 2024 г. Скокът на цените оказва влияние върху потребителските разходи в целия блок и сега се предвижда германската икономика да се свие през тази година.

Паоло Джентилони, европейският комисар по въпросите на икономиката, заяви:

Икономиката на ЕС загуби инерция от пролетта насам. Икономическата активност спря през второто тримесечие, а показателите от проучванията сочат по-нататъшно отслабване през следващите месеци.

Актуализираните данни предвиждат свиване на реалния брутен вътрешен продукт на Германия с 0.4%, за разлика от предварително очакваното увеличение с 0.2%. Въпреки че все още се очаква германската икономика да нарасне с 1.1% през 2024 г., това ще стане с по-бавен темп от първоначално предвидения в пролетната прогноза на Брюксел.

Джентилони коментира още:

Като цяло, когато най-голямата икономика на съюза е с леко отрицателен растеж, това се отразява на всички.

Тази ревизия на прогнозите за растежа в ЕС съвпада с ключовото решение, което Европейската централна банка трябва да вземе в четвъртък относно това дали да повиши лихвените проценти, за да се бори с високата инфлация в Европа, или да ги запази стабилни, за да предотврати по-нататъшно задълбочаване на икономическия спад.

Комисията също така отбеляза, че се очаква инфлацията да намалее до 6.5% през тази година, което е малко по-ниско от предишната прогноза за 6.7 %. Въпреки това те предупредиха, че през 2024 г. се очаква инфлацията да остане на равнище от 3.2%, което е с 0.1 процентни пункта повече от предишните очаквания.

Икономическите перспективи за Европа отслабнаха през последните месеци поради спад в производството, намаляваща търговия с Китай, намалени мерки за правителствена подкрепа и ограничени потребителски разходи в резултат на високата инфлация и повишените разходи по заемите.

Комисията заяви, че “високите и все още нарастващи потребителски цени на повечето стоки и услуги се отразяват по-тежко от очакваното” в сравнение с предишните прогнози.

Намаляващите перспективи пред икономиката на региона, подчертани от низходящата ревизия на официалните данни за растежа в еврозоната през второто тримесечие от 0.3% на 0.1%, повишиха очакванията, че ЕЦБ ще спре повишаването на лихвените проценти в четвъртък.

Въпреки това все още има опасения за инфлацията в еврозоната, която остава доста над целта на ЕЦБ от 2%, въпреки че се е понижила наполовина от рекордно високите 10.6% през октомври миналата година до 5.3% през август.

Натискът върху инфлацията се дължи на нарастващите цени на петрола и отслабващото евро, което води до по-високи разходи за внос. Това означава, че още едно увеличение на лихвения процент от страна на ЕЦБ все още е възможно.

Според Комисията до голяма степен непроменените перспективи за световния растеж и търговия означават, че ЕС не може да разчита единствено на търсенето от други държави, за да подкрепи икономиката си.

Оценките също така коригираха прогнозите на Брюксел за италианската икономика в посока надолу с 0.3 процентни пункта както за 2023 г., така и за 2024 г. След като преживя рязък подем след пандемията, сега се очаква БВП на страната да нарасне с 0.9% през тази година и с 0.8% през следващата.

Вътрешното търсене в страната, включително инвестициите в строителството, намаляват след прекратяването на временните стимули, насочени към подпомагане на сектора.

Източник: FinancialTimes

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Coinbase придоби важен лиценз от централната банка на Сингапур

Coinbase, известният обмен на криптовалути, базиран в САЩ, наскоро получи лиценз за плащания от централната банка на Сингапур.

октомври 2, 2023 22:00 2 мин. четене

Кога може да се усети ефекта от разширяването на БРИКС

БРИКС, първоначално консорциум на бързоразвиващи се икономики, не само издържа във времето, но и претърпя пълна трансформация след първата си среща на върха през 2009 г.

октомври 2, 2023 20:00 2 мин. четене

Повод за притеснение ли е шокиращата консумация на енергия от изкуствения интелект?

В продължение на години основните медии демонизират Биткойн заради консумацията на енергия. Възходът на изкуствения интелект (AI) обаче и гладните за енергия процесори, които го задвижват, може да изместят най-популярната дигитална валута в света.

октомври 2, 2023 19:00 2 мин. четене

Богата на петрол нация разкри своя собствена стабилна монета

За разлика от преобладаващия фокус върху стабилни монети в щатски долари в рамките на пазара на стабилни монети, бившият изпълнителен директор на SoftBank Акшай Нахета предприе уникален подход, представяйки стабилна монета, подкрепена от дирхама на Обединените арабски емирства.

октомври 2, 2023 15:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.