НАЧАЛО Други

Икономиката на Аржентина в критично състояние – какви са причините

ноември 12, 2023 11:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Икономиката на Аржентина в критично състояние – какви са причините

Аржентина е на път да избере следващия си президент в условията на бурна икономическа ситуация. Кандидатът на коалицията "Съюз за родината" Серхио Маса ще се изправи срещу крайно десния либертариански кандидат Хавиер Милей в решаващ втори тур на изборите.

Победителят в тези избори ще се бори с огромни предизвикателства, сред които хронична хиперинфлация, нестабилни валутни пазари и надвисналата заплаха от шестата рецесия в страната за последното десетилетие.

Тежкото състояние на аржентинската икономика се дължи на няколко основни фактора:

  • Трицифрена инфлация: Икономиката на Аржентина е измъчвана от рязко покачващи се цени, като през февруари годишната инфлация надхвърли 100%, а през септември достигна 138%.
  • Рязко спадащо песо: Рязката девалвация на аржентинското песо, управлявана от централната банка, настъпи през август, когато политиците го обезцениха с 18% в отговор на политическите промени и предложенията за замяна на песото с щатския долар.
  • Планини от дългове: Аржентина се бори със значителна дългова тежест, което наложи преди три години да се сключи споразумение с Международния валутен фонд за преодоляване на фалита на страната. Притесненията относно дефицита обаче продължават.
  • Суша: Външни фактори, като тежката суша, се отразиха неблагоприятно на аржентинската икономика, причинявайки значителни загуби на фермерите и потенциално ощетявайки производството на соя, царевица и пшеница за милиарди долари.
  • Рецесии с променлив ход: Аржентина преживява повтарящи се икономически спадове, като показателите сочат, че страната е на ръба на нова рецесия. Централната банка прогнозира свиване на брутния вътрешен продукт (БВП) с 2.8% през тази година.
  • Неефективна централна банка: Въпреки че Централната банка на Аржентина повиши лихвените проценти до безпрецедентните 133%, усилията ѝ да контролира инфлацията се оказаха недостатъчни предвид бързия темп на нарастване на цените.
  • Разрушена политическа система: Политическият пейзаж в страната допълнително усложнява ситуацията, тъй като нито един от двамата кандидати – Маса, подкрепян от Перонистката партия, и Милей, крайно десен, – не вдъхва особено доверие. Маса, който през изминалата година беше министър на икономиката, не успя да се справи с инфлацията или да стимулира растежа.

Решаването на тези предизвикателства ще изисква стратегически икономически политики, ефективно управление на дълга и евентуално преоценка на политическата и паричната рамка на страната. 

Резултатът от предстоящите избори ще изиграе решаваща роля за определяне на икономическата траектория на Аржентина през следващите четири години.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Притесненията за долара и ролята на китайската валута

През последните няколко години сред висшите политици от БРИКС нараства загрижеността относно доминиращата роля на долара и неговото въздействие върху макроикономиката на развиващите се пазари.

декември 7, 2023 17:00 4 мин. четене

Съдът одобри признанието за вина на Чанпен Джао

Чанпен Джао наскоро бе признат за виновен от съдия в САЩ по дело, свързано с нарушения на разпоредбите за борба с прането на пари.

декември 7, 2023 16:46 2 мин. четене

Рецесията в САЩ и какво мислят директорите на големите банки

Джейн Фрейзър, главен изпълнителен директор на Citigroup, се присъедини към група на банкови ръководители, които предупреждават за предстоящи трудни времена.

декември 7, 2023 14:00 2 мин. четене

Саудитска Арабия може да започне “петролна война” срещу САЩ

Саудитска Арабия се сблъсква с предизвикателства при повишаването на цените на петрола чрез съкращаване на производството и може да обмисли значителна промяна в посока към САЩ, според мнението на енергийния експерт Пол Санки.

декември 7, 2023 10:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.