НАЧАЛО Други

Хаос на финансовите пазари в Китай

ноември 12, 2023 9:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Хаос на финансовите пазари в Китай

Неотдавнашният опит на Китай да стимулира икономическия растеж неволно предизвика значителен недостиг на парични средства, което доведе до сътресения на финансовите пазари.

В необичаен ход Пекин санкционира корекция на бюджета в средата на годината миналия месец, позволявайки продажбата на държавни облигации на стойност $137 милиарда. Според информацията намерението е било да се облекчи дълговият натиск върху местните правителства и да се осигурят икономически стимули на фона на продължаващите икономически предизвикателства.

Въпреки това рязкото увеличаване на продажбите на облигации, включително на тези от местните власти, погълна значително количество ликвидност. В отговор на това кредиторите на сушата побързаха да наберат парични средства, което доведе до рекорден темп на емитиране на краткосрочен дълг от страна на банките през тази седмица. По данни на Bloomberg продажбата на тези прехвърляеми депозитни сертификати се е удвоила до над 1 трилион юана (приблизително $137 милиарда).

Дори подкрепеният от държавата кредитор Industrial & Commercial Bank of China емитира шестмесечни облигации с най-високата доходност за годината. Миналата седмица някои по-малки банки бяха принудени да заемат пари в брой при краткосрочна лихва от 50% на 31 октомври поради свиването на ликвидността, което съвпадна с необходимостта банките да сверят счетоводните си книги преди края на месеца, както съобщи Reuters.

В отговор на ситуацията Китайската народна банка посочи, че планира да се справи с проблемите с ликвидността чрез различни парични мерки. Предложените стратегии включват намаляване на задължителните резерви на кредиторите и инжектиране на парични средства чрез операции на открития пазар.

Тези проблеми, свързани с паричните средства, допълват редица предизвикателства, пред които са изправени финансовите пазари в Китай през тази година, включително нисък растеж, спад в сектора на недвижимите имоти, значителен дълг и напускане на капитали на чуждестранни инвеститори. Тези проблеми продължават да съществуват, откакто Пекин отмени пандемичните ограничения преди една година.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Дългът на САЩ скочи с още $240 милиарда – Робърт Кийосаки отправи предупреждение за икономиката

Робърт Кийосаки, известен с книгата си “Богат татко, беден татко”, подчерта неотложната заплаха от нарастващия американски дълг, който само през ноември е нараснал с $240 милиарда.

декември 10, 2023 18:00 1 мин. четене

10 американски милиардера, които станаха още по-богати през 2023 година

Богатството на милиардерите нарасна значително през тази година благодарение на процъфтяващия фондов пазар, който се характеризира с над 20-процентно увеличение на индекса S&P 500 и над 50-процентно увеличение на Nasdaq 100 от началото на годината.

декември 10, 2023 17:00 2 мин. четене

Европа въвежда нови регулации за развитието на изкуствения интелект

Европейските законодатели постигнаха новаторско споразумение за регулиране на изкуствения интелект (AI), което проправя пътя за цялостен закон за AI в западните държави.

декември 10, 2023 16:00 2 мин. четене

БРИКС: Ето коя държава може да замести Аржентина като нов член на съюза

По време на годишната среща на върха на БРИКС 2023 алиансът обяви разширяване на дейността си с участието на шест държави. 

декември 10, 2023 15:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.