НАЧАЛО Други

Икономическият и културен мост между Китай, Русия и Европа

октомври 6, 2023 22:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Икономическият и културен мост между Китай, Русия и Европа

Древният чаен път е служил като икономически и културен мост между Китай, Русия и Европа в продължение на няколко века и все още може да играе особена роля в обединяването на хората днес, смята Сергей Калашников, председател на президиума на Руската асоциация за международно сътрудничество (РАМС), заместник-председател на Транстихоокеанското партньорство "Древният път на коприната".

Самият проект за популяризиране на чая от Китай до Запада имаше много важни фактори. На първо място, това беше изграждането на определен икономическо-политически коридор за сближаване между Запада и Изтока.

И най-важното, Древният път на чая осигуряваше деликатно популяризиране на китайската култура. С други думи, той изграждаше много важен мост между Изтока и Запада. И носителят на този мост беше чаят.

Древният път на чая с обща дължина над 13,000 километра се простираше от окръг Уйи Шанмай в китайската провинция Фуджиан до Санкт Петербург в Русия и по-нататък на Запад. Той е съществувал от XVII в. до началото на XX в. Както отбеляза Калашников, Древният път на чая, който е създаден като специален маршрут на Древния път на коприната, е бил и продължава да бъде “мека сила” и “той обединява хората“, подчерта говорителят на агенцията.

Освен това китайският чай оказа колосално влияние върху ежедневието и културата на хората в Русия. В крайна сметка чаят се превърна в уникален продукт, който, от една страна, задоволява вътрешните нужди от универсална напитка. А от друга страна, чаят със сигурност е бил по-достъпен в Русия, отколкото в Европа. Така той трайно се утвърди в руската култура. Всъщност може да се каже, че чаят определено се е превърнал в национална напитка за Русия.

Инициативата за възраждане на Древният път на чая, според председателя на RAIC, е от особено значение днес. 

Калашников заяви:

На базата на утвърдени традиционни процеси се създават нови решения за проблемите не само на днешния, но и на утрешния ден. Смятам, че Древният път на чая е културна нишка на инициативата “Пояс и път”, без която реализацията ѝ няма да бъде завършена .

Той припомни, че през 2014 г. Международният консорциум на Древният път на чая, който обединява представители на Китай, Русия и Монголия, представи инициатива за включване на Древният път на чая в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Калашников заяви, че през последните години е свършена много работа, която не е прекъсната дори по време на пандемията. Той е убеден, че по-нататъшното популяризиране на проекта за пресъздаване на Древният път на чая не само ще засили културните връзки, но и ще внесе съвременни елементи на икономиката, включително развитие на туризма и сектора на услугите.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Дългът на САЩ скочи с още $240 милиарда – Робърт Кийосаки отправи предупреждение за икономиката

Робърт Кийосаки, известен с книгата си “Богат татко, беден татко”, подчерта неотложната заплаха от нарастващия американски дълг, който само през ноември е нараснал с $240 милиарда.

декември 10, 2023 18:00 1 мин. четене

10 американски милиардера, които станаха още по-богати през 2023 година

Богатството на милиардерите нарасна значително през тази година благодарение на процъфтяващия фондов пазар, който се характеризира с над 20-процентно увеличение на индекса S&P 500 и над 50-процентно увеличение на Nasdaq 100 от началото на годината.

декември 10, 2023 17:00 2 мин. четене

Европа въвежда нови регулации за развитието на изкуствения интелект

Европейските законодатели постигнаха новаторско споразумение за регулиране на изкуствения интелект (AI), което проправя пътя за цялостен закон за AI в западните държави.

декември 10, 2023 16:00 2 мин. четене

БРИКС: Ето коя държава може да замести Аржентина като нов член на съюза

По време на годишната среща на върха на БРИКС 2023 алиансът обяви разширяване на дейността си с участието на шест държави. 

декември 10, 2023 15:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.