Home

Икономическите политики на Тръмп могат да стимулират по-висока инфлация

21.06.2024 14:01 2мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Икономическите политики на Тръмп могат да стимулират по-висока инфлация

Въпреки че Байдън често е свързван с високи нива инфлация, някои инвеститори прогнозират покачването им, ако Тръмп спечели изборите през 2024 г.

Изборите през 2024 г. имат няколко потенциални изхода: Тръмп или Байдън ще спечелят с партията си, контролираща Конгреса, или ще спечелят с разделен Конгрес. Според Goldman Sachs републиканският контрол върху Конгреса може да доведе до политики, които да увеличат инфлационните рискове, включително по-високи мита и намаляване на имиграцията, което може да изостри недостига на работна ръка и натиска върху заплатите.

От банката предлагат да се инвестира в злато като хедж срещу инфлация, ако се приложат икономическите политики на Тръмп. Те отчитат потенциални геополитически сътресения като мита, подчинение на Фед и страхове от дългове, които са показателни за предложените от Тръмп политики.

Кандидатът за президент има за цел да въведе 60% мито върху китайския внос и 10% мито върху друг внос, което може да увеличи разходите на домакинствата с $1,700 годишно според Института за международна икономика “Питърсън“. Това увеличение на потребителските разходи по същество се превръща в инфлация.

Тръмп се застъпва и за по-голям контрол на Белия дом върху Федералния резерв, което може да подкопае усилията му да управлява инфлацията и заетостта. В миналото той е оказвал натиск върху Фед да понижава лихвените проценти, противно на стандартния подход за повишаването им с цел контролиране на инфлацията.

Също така удължаването на данъчните облекчения от 2017 г., чийто срок изтича през 2025 г., би могло да увеличи държавния дълг с от $4 до $5 трилиона, увеличавайки инфлационния натиск.

Анализите на Moody’s Analytics и Oxford Economics отразяват тези опасения, като прогнозират по-висока инфлация и по-слаб икономически растеж при управлението на Тръмп поради нови мита и намалена имиграция. Тези политики биха могли да принудят Фед да запази или увеличи лихвените проценти, което потенциално може да доведе до конфликти между него и Фед.

Въпреки това според информацията средният процент на инфлация по време на президентството на Доналд Тръмп беше 1.9%, докато при Джо Байдън – средно 5.4%.

 

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Tornado Cash регистрира неочакван ръст на депозитите въпреки санкциите

Tornado Cash, крипто миксерът под санкции, отбеляза забележително увеличение на депозитите въпреки правните и регулаторните си проблеми.

19.07.2024 20:30 1мин. четене

Какво ще стане ако Джо Байдън се откаже от президентските избори в САЩ

Президентът Джо Байдън е изправен пред нарастващ натиск от страна на Демократическата партия да прекрати кандидатурата си за преизбиране след дебат с Доналд Тръмп.

19.07.2024 19:00 2мин. четене

Цените на златото тръгват надолу – каква е причината?

Цените на златото спаднаха с повече от 1.5% в петък, тъй като доларът се засили, а някои инвеститори прибраха печалби след неотдавнашното поскъпване на метала.

19.07.2024 18:00 1мин. четене

Китайският юан поскъпва спрямо американския долар, достигайки връх през юли

Напоследък китайският юан поскъпна спрямо щатския долар, като достигна най-високото си средно равнище за юли.

19.07.2024 17:00 1мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.