НАЧАЛО Други

Икономически крах на Китай не е невъзможна ситуация

октомври 20, 2023 10:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Икономически крах на Китай не е невъзможна ситуация

Противно на общоприетото схващане, икономическите перспективи на Китай са изправени пред безпрецедентни предизвикателства.

Международният валутен фонд (МВФ) прогнозира значителен спад в темповете на растеж на Китай – средно до 4 % през следващите четири години спрямо предишната оценка от 4.6 %. Това прави по-трудно за Китай да се справи с нарастващите си дългове, особено в сравнение с преди десет години, когато растежът беше 10%.

МВФ също така изрази загриженост за китайския държавен дефицит, като предвиди неговото увеличение от 7.1% от брутния вътрешен продукт (БВП) през тази година до 7.8% през 2028 г. Основният проблем е свързан с местните правителства, които в голяма степен разчитат на задбалансово финансиране за градско развитие, което води до задължения, равняващи се на 45% от БВП. Ако се включи в общия държавен дълг на Китай, той ще надхвърли този на Италия – 141%.

Натоварването на местните власти се отразява на китайските банки, които държат около 80% от този дълг. Преструктурирането му би довело до значителни разходи за обезценка, което допълнително би отслабило капиталовите съотношения. В сравнение със световните си колеги китайските банки не са добре капитализирани, което ги прави уязвими към рецесия.

Съществува потенциал за обратна връзка: нарастващите кредитни загуби могат да доведат до намаляване на кредитирането, което да накара местните власти да намалят инвестициите и социалните услуги, което в крайна сметка да отслаби икономическия растеж и стойността на имотите. Макар че финансовата криза в Китай може да не отрази предишните глобални кризи, предизвикани от изтичането на чуждестранен капитал, тя може да възникне в резултат на загубата на доверие на местните инвеститори в държавната подкрепа.

Корените на дълговия проблем на Китай са свързани с моралния риск, тъй като кредиторите предполагат, че Пекин ще предостави спасителни мерки. Това предположение обаче се основава на имплицитни, а не на експлицитни гаранции, което създава потенциална нестабилност.

Логан Райт от Rhodium Group подчерта опасността инвеститорите да осъзнаят, че правителството може да не застане зад техните активи, което налага бързо преоценяване на рисковете.

Тъй като имплицитната държавна подкрепа се оттегля от периферните активи, основните активи като малките банки и ипотечните кредити също могат да бъдат поставени под въпрос, което може да доведе до криза. Въпреки че правителството осъзнава тези рискове, самият размер на дълга и бавният растеж правят справянето с тях по-трудно, отколкото в миналото. Възникват и опасения относно качеството на управлението при президента Си Дзинпин.

Тази ситуация има последици за световната икономика, тъй като една продължителна финансова криза в Китай може да отслаби доверието на потребителите, да намали вноса и да окаже натиск върху чуждестранните производители. Макар че преките връзки между финансовата система на Китай и останалия свят са ограничени, самият ѝ размер означава, че всяко значително смущение несъмнено ще има далечни последици в чужбина.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Дългът на САЩ скочи с още $240 милиарда – Робърт Кийосаки отправи предупреждение за икономиката

Робърт Кийосаки, известен с книгата си “Богат татко, беден татко”, подчерта неотложната заплаха от нарастващия американски дълг, който само през ноември е нараснал с $240 милиарда.

декември 10, 2023 18:00 1 мин. четене

10 американски милиардера, които станаха още по-богати през 2023 година

Богатството на милиардерите нарасна значително през тази година благодарение на процъфтяващия фондов пазар, който се характеризира с над 20-процентно увеличение на индекса S&P 500 и над 50-процентно увеличение на Nasdaq 100 от началото на годината.

декември 10, 2023 17:00 2 мин. четене

Европа въвежда нови регулации за развитието на изкуствения интелект

Европейските законодатели постигнаха новаторско споразумение за регулиране на изкуствения интелект (AI), което проправя пътя за цялостен закон за AI в западните държави.

декември 10, 2023 16:00 2 мин. четене

БРИКС: Ето коя държава може да замести Аржентина като нов член на съюза

По време на годишната среща на върха на БРИКС 2023 алиансът обяви разширяване на дейността си с участието на шест държави. 

декември 10, 2023 15:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.