НАЧАЛО Биткойн

Хешрейтът на Биткойн се възстановява след зимната буря

декември 26, 2022 14:40 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Хешрейтът на Биткойн се възстановява след зимната буря

Ниските температури в Съединените щати натовариха електрическата мрежа в страната и доведоха до временен спад в хешрейта на Биткойн.

Оттогава показателят отново се върна на обичайните си нива.

Зимната буря се отрази на мрежата на Биткойн

В дните преди Коледа в Съединените щати бяха регистрирани смразяващи температури, които доведоха до това, че милиони хора останаха без ток, като трагично бяха отчетени най-малко 28 жертви.

Съобщава се, че Биткойн миньорите в Тексас, на които се пада значителна част от хешрейта в страната, доброволно са ограничили дейността си, за да върнат енергията в мрежата – така че жителите да могат да отопляват домовете си. 

Изглежда, че прекъсванията са нанесли удар върху хешрейта на Биткойн, който обикновено се колебае около 225-300 екзахеша в секунда (EH/s). На 25 декември показателят спадна до 170.60 EH/s. На 26 декември видяхме завръщане до 241.29 EH/s, според данни от CoinWarz.

Какво точно е хешрейт?

В контекста на Биткойн хешрейтът се отнася до изчислителната мощ на мрежата. Това е мярка за броя на хешовете (изчисленията), които мрежата е в състояние да извърши за даден период от време, обикновено за секунда. Колкото по-висок е показателя, толкова по-трудно е да се добиват успешно нови блокове и да се добавят към блокчейна.

Скоростта на работа на мрежата на Биткойн постоянно се променя, тъй като нови миньори се присъединяват към мрежата, а други я напускат. Скоростта е важен фактор за сигурността на мрежата, тъй като определя трудността за успешна атака на мрежата и промяна на блокчейна. Високият хешрейт затруднява успешното осъществяване на 51% атака от страна на нападателя, при която той контролира повече от половината от общата изчислителна мощност на мрежата и е в състояние да манипулира блокчейна.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Какво разкриват миналите мечи пазари на Биткойн за този?


Централизация на добива на Биткойн? 

Евтината електроенергия и благоприятното регулиране на добива в Тексас доведоха до бум на добива на BTC в щата през последните месеци, където сега се намират някои от най-големите компании за добив в света.

Неотдавнашните събития предизвикаха критики от страна на основателя на FutureBit Джон Стефаноп. Той сподели, че спадът на хешрейта се дължи на едновременното изключване на няколко силно централизирани добивни операции в Тексас.

Знам, не променя факта, че няколко големи мини в Тексас влияят на цялата мрежа в размер на 33%… сега транзакциите на всички се потвърждават с 30% по-бавно, защото хешрейтът не е достатъчно децентрализиран.

Той добави, че ако изчислителната мощност бе разпределена равномерно по света от 10 милиона малки миньори вместо от няколко десетки огромни мини, „това събитие дори нямаше да се регистрира в мрежата“.

Дан Хелд обаче опроверга мнението на Стефаноп за събитията, като заяви, че метеорологичните модели не означават централизираност или контрол.

Според индекса на Кеймбридж за потреблението на електроенергия от Биткойн на САЩ се падат 37.84% от средния месечен дял на хешрейта. Четирите най-големи щата в страната за добив на Биткойн включват Ню Йорк, Кентъки, Джорджия и Тексас – всички те са имали прекъсвания на електрозахранването поради зимната буря.

Въпреки това Денис Портър, главен изпълнителен директор на групата за популяризиране на добива на Биткойн Satoshi Action Fund, отбеляза в Twitter на 25 декември, че въпреки лошото време мрежата „продължава да работи перфектно“.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Биткойн Новини

Биткойн: Какви са настроенията на пазара в момента?

С края на януари инвеститорите започват да проявяват признаци на алчност към криптовалутите, каквито не са наблюдавани от повече от година, по данни на Coinglass.

януари 31, 2023 7:01 2 мин. четене

Биткойн: „Очаква ни дълга година“, твърди Б. Коуен

Крипто анализаторът Бенджамин Коуен разгледа историческото движение на цената на Биткойн (BTC) с цел да разбере какво може да предстои.

януари 30, 2023 20:00 2 мин. четене

Ще има тест за Биткойн преди да се изстреля – макроикономически експерт

Икономическият експерт Лин Олдън твърди, че макроикономическите условия подсказват за по-нататъшни ръстове на Биткойн (BTC) през следващите няколко месеца.

януари 30, 2023 14:10 2 мин. четене

Цената на Биткойн в Нигерия достигна $38,700

Цената на Биткойн в Нигерия се покачи до доста над нивата на световния пазар на фона на продължаващите усилия на централната банка да тласне гражданите си към дигитални пари.

януари 30, 2023 12:06 2 мин. четене