НАЧАЛО Биткойн

Гръмка прогноза за цената на Биткойн от топ икономист

28.01.2024 11:36 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Гръмка прогноза за цената на Биткойн от топ икономист

Питър Шиф, главен икономист и глобален стратег, направи смела прогноза за Биткойн (BTC), но с конкретно условие.

Според икономистът BTC потенциално може да достигне безпрецедентна стойност от $10 милиона, ако американският долар претърпи значително обезценяване поради хиперинфлация.

Предположението се появи в отговор на въпрос на крипто инвеститор в X (бивш Twitter), който обмисля дали Биткойн може да достигне $10,000,000 до 2031 г. Шиф призна потенциала за такъв сценарий, но с уговорка – това би се случило само в случай, че щатският долар претърпи хиперинфлация, подобна на историческия случай с германската марка.

Германската марка се сблъска с хиперинфлация през 1914 г., когато страната се отказа от златния стандарт, което доведе до значително обезценяване на валутата. Това доведе до широко разпространени фалити и в крайна сметка наложи смяна на валутата.

Хипотетичната ситуация предполага, че стойността на Биткойн може да служи като предпазна мярка срещу обезценяване на валутата. Шиф твърди, че в момента Биткойн няма осезаема стойност извън положителните настроения сред крипто ентусиастите и инвеститорите.

Въпреки това, поради децентрализирания си характер и значителната си пазарна капитализация, надхвърляща $818 милиарда, Биткойн е готов да функционира като средство за съхранение на стойност в периоди на икономическа несигурност.

В отделна публикация в X Шиф направи сравнение между Биткойн и златото, като подчерта трайната вяра сред инвеститорите в BTC в потенциала на криптовалутата да надмине златото.

Той илюстрира тезата си с хипотетичен сценарий, при който Биткойн поевтинява до $10,000 през 2031 г., докато златото се изкачва до същата стойност. Шиф твърди, че дори при този сценарий поддръжниците на Биткойн вероятно ще твърдят, че “Биткойн е нараснал 100 пъти през последните 20 години, докато златото е нараснало само 5 пъти“.

Перспективата на Шиф за Биткойн получи разнообразни критики от крипто коментатори и инвеститори. Един от членовете на крипто общността предположи, че ако Биткойн надмине сегашната пазарна капитализация на златото от над $13 трилиона, златото ще бъде понижено до цената му на промишлена употреба.

Друг член припомни прогнозата на Шиф от 2011 г., когато златото се оценяваше на $2,000, а BTC – на $10, като подчерта неточността на прогнозата на Шиф, тъй като Биткойн скочи до $40,000, докато златото остана на $2,000 след 13 години.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Биткойн Новини

Крипто ентусиаст иска да забие флага на Биткойн на връх Еверест

23-годишен човек, който се занимава с криптовалути, възнамерява да разпъне оранжев флаг със символа на Биткойн (BTC), на връх Еверест като средство за пропагандиране на глобалната финансова грамотност.

29.02.2024 17:00 1 мин. четене

Американското правителство мести конфискувания Биткойн от хакера на Bitfinex – повод за притеснение?

Правителството на САЩ е прехвърлило Биткойн на стойност $922 милиона от два крипто портфейла със средства, конфискувани от Bitfinex.

29.02.2024 15:00 1 мин. четене

Президентът на Ел Салвадор коментира скорошния скок в цената на Биткойн

Президентът на Ел Салвадор Найиб Букеле, който подкрепя Биткойн, сподели мнението си след неотдавнашното покачване на цената на Биткойн.

29.02.2024 13:00 1 мин. четене

Биткойн може да претърпи сериозна корекция ако миналото се повтори

Неотдавна беше обърнато внимание на два индикатора на веригата, показващи началото на зряла фаза на бичия пазар.

29.02.2024 11:18 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.