НАЧАЛО Финтех

Grab се съгласява да сключи най-голямата SPAC сделка в света

АПР. 15, 2021 14:48 3 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 Grab се съгласява да сключи най-голямата SPAC сделка в света

Гигантският конкурент на Uber от Югоизточна Азия - Grab обяви във вторник, че ще бъде публикуван чрез сливане на SPAC с Altimeter Growth Corp., в сделка, която оценява компанията на 39,6 милиарда долара - най-голямото SPAC сливане до момента.

 

Grab заяви, че възнамерява да включи в Nasdaq под символа GRAB след приключване на сделката.


Компаниите за придобиване със специално предназначение са кухи компании, създадени за набиране на капитал за придобиване на частни компании. Листингът на SPAC заобикаля традиционния IPO процес на Wall Street. Акциите на Altimeter Growth поскъпнаха с над 8% в предварителната търговия след съобщението, от предишното си затваряне от 13.95 долара за акция.


Като част от сделката, подкрепеният от SoftBank Grab ще получи около 4.5 милиарда долара в брой, което включва 4 милиарда долара в частна инвестиция в споразумение за публичен кепитал, управлявано от BlackRock, Fidelity, T. Rowe Price, Counterpoint Global на Morgan Stanley и суверенния фонд на Сингапур Temasek. PIPE са механизми за компании за набиране на капитал от избрана група инвеститори, които правят възможен окончателния дебют на пазара чрез тяхното финансиране.


Спомням си преди години, когато разговаряхме с инвеститори, някои хора дори не знаеха къде е Югоизточна Азия на карта”, каза съоснователят и изпълнителен директор на Grab Антъни Тан във вторник по време на “Squawk Box” на CNBC.


“И така, днес, когато обявяваме това, което се очаква да бъде най-голямото предлагане на акции в САЩ в Югоизточна Азия... това показва валидиране на огромното предложение точно тук, в този регион, и че стратегията ‘супер приложение’ работи.”


Grab, класиран на 16-то място в миналогодишния списък на CNBC Disruptor 50, предлага набор от цифрови услуги като транспорт, доставка на храна, хотелски резервации, онлайн банкиране, мобилни плащания и застрахователни услуги от своето приложение. Платформата работи в по-голямата част от Югоизточна Азия, обслужвайки над 187 милиона потребители в над 350 града в осем държави.


Въпреки че SPAC се превърнаха в горещо средство за инвестиции на Уолстрийт, те също придобиват популярност в Азия с шест регионални SPAC компании, които досега са събрали 2.7 милиарда долара през 2021 година.


Но през първото тримесечие на тази година капиталът, набран от фирми с бланкови чекове като Altimeter, вече изпревари общия брой емисии през 2020 г. Той не само привлече вниманието на Американската комисия по ценни книжа и борси, но и инвеститори, които се страхуват от пазарен балон.


И все пак нови сделки продължават да заливат пазара - повече от 100 само през март, според SPAC Research.


Открихме, че това е по-добрият начин за първично публично предлагане”, каза Тан във вторник за решението, което компанията му предполагаемо е разглеждала през последната година.


Докато сливането на Grab остава рекордно, за базираната в Бостън биотехнологична компания Ginkgo Bioworks, класирана на 44-то място в миналогодишния списък CNBC Disruptor 50, се смята, че обмисля също толкова масивно собствено сливане от 20 милиарда долара, според Bloomberg.


По време на пандемията в Югоизточна Азия се наблюдава нарастване на използването на дигитални услуги като електронна търговия, доставка на храна и онлайн плащания. Около 40 милиона души в шест държави в региона - Сингапур, Малайзия, Индонезия, Филипините, Виетнам и Тайланд - са били онлайн за първи път през 2020 г., според доклад на Google, Temasek Holdings и Bain & Company.


И все пак Covid-19 принуди някой стартъп еднорози да съкратят персонала си и да преосмислят какво дефинира доминиращ супер пакет от приложения за услуги при поискване като такъв. Той също така засили конкурентния пейзаж на един и без това наситен пазар, където се оказа трудно да реализираш печалба.


След период на интензивна и скъпа конкуренция от страна на Uber за доминиране на споделянето на пътувания на много пазари, той продаде бизнеса си от Югоизточна Азия на Grab преди три години в замяна на дял в компанията.


Дори и в най-трудните времена по време на Covid успяхме да насочим шофьорите към други работни места”, каза Тан във вторник.


“Няма държава, която да представлява повече от 35% от общите ни приходи, така че тази устойчивост и регионална диверсификация наистина ни помогнаха.”


През януари Reuters съобщи, че нетните приходи на Grab са нараснали със 70% на годишна база, възстановявайки се до нивата преди пандемията, тъй като бизнесът му за придвижване пробива на всички пазари, включително най-големия в Индонезия.


Съобщава се, че Grab и базираният в Индонезия съперник Gojek са били близо до финализирането на сливане.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Популярни Новини
Мнения (1)
Free Bitcoin АПР. 15, 2021 От няколко месеца се занимавам с един сайт.Това е най-старият крипто кран за Биткойн в света работи от 2013г. Не изисква инвестиция.Който няма Биткойн сега е момента да добие БЕЗПЛАТНО.https://freebitco.in/?r=36608933
Изкажете мнение
Още Финтех новини

MoneyGram ще позволи тегленето на крипто в кеш

Фирмата за парични преводи заяви в сряда, че се е обединила с крипто борсата ни оператора на банкомати Coinme по тази функция.През следващите седмици нови и съществуващи потребители на Coinme ще могат...
МАЙ. 14, 2021 17:39 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

Alipay ще позволят на потребителите да тестват дигиталния юан

Според доклад на China Securities Journal в понеделник тази нова функция е резултат от участието на MYbank в разширените протоколи за тестване на електронни разплащания в дигиталната валута в страната...
МАЙ. 11, 2021 21:17 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

Nuvei ще придобие процесора за крипто разплащания Simplex

“Очакваме Simplex да подобри и разшири непрекъснато нарастващото портфолио от алтернативни методи на плащане, добавяйки простота към процеса на покупка и продажба на криптовалута и превръщането ѝ обра...
МАЙ. 10, 2021 15:42 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Revolut пуска тегления на Биткойн

Revolut за първи път добави търговия с BTC, LTC и ETH за потребителите през 2017 г., но досега те успяха да го изтеглят само като фиат. Финансовата технологична компания обяви днес бета стартирането н...
МАЙ. 7, 2021 15:03 1 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света