НАЧАЛО Други

Голямата заплаха за петролният картел ОПЕК

15.05.2024 21:30 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Голямата заплаха за петролният картел ОПЕК

Казахстан отново повдигна спорния въпрос в групата ОПЕК+ относно квотите за производство на петрол. Във вторник Казахстан изрази желанието си да увеличи производството на суров петрол през 2025 г., въпреки ангажимента си към усилията на групата за стабилизиране на световните петролни пазари.

Министерството на енергетиката на Казахстан обаче уточни, че не е поискало официално увеличаване на нивата на производство за 2025 г.

Това изявление идва преди срещата на ОПЕК+, определена за 1 юни, на която групата ще направи преглед на производствения капацитет на членовете си до края на юни.

Тези прегледи ще послужат като отправна точка за евентуални съкращения на производството през 2025 г. Според анонимни източници от ОПЕК+ обсъждането на базовите стойности няма да се състои по време на срещата на 1 юни, тъй като не всички членове са подготвени за него.

Дебатите относно базовите стойности, които определят как се разпределят съкращенията на производството между членовете, са повтарящ се проблем и дори застрашават сплотеността на групата.

Миналото лято ОАЕ, третият по големина производител в ОПЕК, се противопостави на доброволното намаляване на производството и се обяви за увеличаване на базовата линия, като определи съществуващата като „несправедлива“. Обединените арабски емирства намекнаха, че ще напуснат ОПЕК, ако не бъде коригирана базовата линия, което може да отслаби влиянието на съюза.

През юни 2023 г. ОПЕК+ реагира, като увеличи квотата на ОАЕ до 3.219 милиона барела на ден за 2024 г. Преди срещата на 1 юни държавната петролна компания на ОАЕ Adnoc актуализира на уебсайта си максималния си капацитет за производство на суров петрол на 4.85 милиона барела дневно, като планира да го увеличи до 5 милиона барела дневно до 2027 г.

Този продължаващ спор относно базовите нива на производство подчертава предизвикателствата в рамките на ОПЕК+, тъй като страните членки балансират националните интереси с колективните цели на групата за ефективно управление на доставките и цените на петрола.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Отношенията на Венецуела със съюза са “изключителни”

Президентът на Венецуела Николас Мадуро определи отношенията на страната си с членките на БРИКС и БРИКС+ като “изключителни”.

30.05.2024 7:00 1 мин. четене

Ръст на инфлацията в три германски провинции – какво означава това

Инфлацията в три германски провинции се повиши през май, което свидетелства за потенциално леко увеличение на националната инфлация в най-голямата европейска икономика, въпреки спада в една от провинциите.

30.05.2024 6:00 1 мин. четене

Все повече американци се насочват към крипто според проучване на Grayscale

Проучване, проведено от Grayscale и The Harris Poll, разкрива, че все повече американци се обръщат към криптовалутите.

29.05.2024 23:00 2 мин. четене

Пазарната капитализация на Nvidia е все по-близо до тази на Apple

Преди това само Microsoft Corp. (MSFT) и Apple са достигнали прага от $3 трилиона. Докато пазарната стойност на Apple междувременно спада, тази на Microsoft остава около $3.20 трилиона.

29.05.2024 22:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.