НАЧАЛО Други

Доларът достига нови върхове – валутите на БРИКС отслабват

септември 27, 2023 22:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Доларът достига нови върхове – валутите на БРИКС отслабват

В сряда щатският долар достигна най-високата си стойност от десет месеца насам, изпреварвайки другите валути на световните валутни пазари.

Валутите на страните от БРИКС отбелязаха спад в стойността си спрямо щатския долар, достигайки нови най-ниски стойности при приключването на търговията през септември 2023 г. Тази седмица индексът на щатския долар достигна 106 пункта, възвръщайки най-високата си позиция от десет години насам, като се доближи само на 8 пункта от 52-седмичния си връх от 114 пункта.

Укрепването на щатския долар се дължи на рязкото повишаване на доходността на държавните облигации, която достигна най-високото си равнище от 16 години насам. Изненадващо, въпреки че държавите от БРИКС колективно се освободиха от $123 милиарда в щатски държавни облигации през тази година в опит да ограничат възхода им, доходността на щатските държавни облигации отбеляза значителен ръст. Възходящата траектория на долара спрямо местните валути се запазва дори в условията на повишени лихвени проценти в страната.

Макар че пазарните очаквания първоначално предвиждаха спад в икономическите резултати, последните данни за заетостта надхвърлиха прогнозите, като се похвалиха с показател от 3.7%. Септември се оказа най-стабилният месец за долара тази година, като не се поддаде на усилията на БРИКС да възпрепятства напредъка му.

Адам Бътън, главен валутен анализатор във ForexLive отбеляза:

Изключителният показател за септември беше рязкото покачване на доходността на държавните ценни книжа и каскадното му въздействие върху валутния пазар.

Щатският долар възвръща господстващото си положение спрямо валути като индийската рупия и китайския юан, наред с други. По-специално Индия се сблъска с обвинения в намеса на валутните пазари, за да предотврати спад на рупията. Освен това Китай прилага мерки за ограничаване на използването на щатския долар от институциите, които извършват дейност в страната. Япония също проучва стратегии за ограничаване на поскъпването на щатския долар спрямо японската йена.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Кой печели най-много от сделката между Binance и правителството на САЩ?

След неотдавнашното споразумение на стойност над $4 милиарда между Binance и американските власти конкурентите в сферата на обмена на криптовалути, а именно Coinbase и Bybit, се превърнаха в значителни печеливши.

декември 3, 2023 10:00 2 мин. четене

БРИКС: Още 20 държави искат да се присъединят към алианса

Според изявленията на южноафриканския посланик Анил Сооклал в неотдавнашно интервю, има официални заявления от 20 нови държави, които искат да се присъединят към алианса БРИКС.

декември 3, 2023 8:00 2 мин. четене

Саудитска Арабия ще инвестира $5 милиарда в държавите от БРИКС

По време на неотдавнашната среща на върха на ООН за климата Обединените арабски емирства (ОАЕ), като новоприет член на БРИКС, поеха значителен ангажимент от $5 милиарда за укрепване на икономическото партньорство.

декември 2, 2023 21:00 2 мин. четене

Binance и сериозните им инвестиции в лобиране

През последните няколко години Binance значително увеличи инвестициите си в лобиране, като през 2023 г. разходите за Binance и Binance.US надхвърлиха $1 милион.

декември 2, 2023 18:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Един отговор на “Доларът достига нови върхове – валутите на БРИКС отслабват”
  1. Nikolai Valchev,

    Долара се засилвал а БРИКС продължава да разпродават Долари? За повече своя Валута??? Кой е лудия и кой дирижира “пазара”???

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.