НАЧАЛО Крипто Крими

Глобиха голяма банка заради натоварване на клиенти със скрити такси и лихви

октомври 1, 2023 18:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Глобиха голяма банка заради натоварване на клиенти със скрити такси и лихви

Банка с активи на обща стойност около $670 милиарда ще плати глоба в размер на няколко милиона долара, след като призна, че в продължение на няколко години е заблуждавала клиенти на кредитни карти.

Австралийската комисия за ценни книжа и инвестиции (ASIC) разкри, че Australia and New Zealand Banking Group Limited (ANZ) ще преведе 15 милиона австралийски долара, което се равнява на около $9.65 милиона, след като Федералният съд на Австралия установи, че институцията е престъпила Закона за ASIC и Националния закон за защита на потребителските кредити.

Според ASIC ANZ е предоставила невярна информация на клиентите, внушавайки им, че могат да се възползват от авансови плащания в брой от своите “налични средства“, без да дължат такси и лихви.

В противоречие с точното оповестяване съдът стига до заключението, че ANZ е изложила по-висока сума от реално наличната за теглене, подвеждайки клиентите да мислят, че могат да получат достъп до парични аванси без такси и лихви от своите “налични средства“.

ASIC твърди, че ANZ неправомерно е начислила на повече от 186,000 сметки такси и лихви, свързани с авансови плащания в брой. Съобщава се и за случаи, при които на физически лица са били начислявани такси в размер на хиляди австралийски долари за ползване на услугата на кредитора.

Съдът също така установи, че ANZ е пропуснала да действа ефикасно, честно и справедливо, като не е приложила незабавно мерки за коригиране на ситуацията.

В допълнение към санкцията от 15 милиона австралийски долара ANZ изплаща и компенсационни плащания на обща стойност 8.3 милиона австралийски долара, приблизително $5.34 милиона, на клиенти, които са понесли лихви и такси за авансовите си плащания в брой между май 2016 г. и ноември 2018 г.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Крипто Крими Новини

Кристиано Роналдо може да се наложи да плати $750,000 заради партньорството си с Binance

Футболната суперзвезда Кристиано Роналдо се оказа в интересна ситуация и може да се наложи да се споразумее в съда за огромна сума заради популяризирането на Binance, която по-рано се съгласи да плати огромна глоба от $4.3 милиарда и да освободи главния си изпълнителен директор Чанпен Джао като част от споразумение с регулаторните органи на САЩ.

декември 1, 2023 21:00 1 мин. четене

Хакер на нашумял блокчейн проект иска пълен контрол над мрежата

KyberSwap, агрегатор на децентрализирана борса (DEX) и протокол за ликвидност, който е в основата на ликвидния хъб на мрежата Kyber, стана жертва на целенасочен експлойт. 

декември 1, 2023 12:00 2 мин. четене

DeFi протокол стана жертва на хак – загубите възлизат на $47

Протоколът за децентрализиран обмен KyberSwap наскоро се сблъска с експлойт, който доведе до значителна загуба от приблизително $47 милиона, както сочат данните, записани в блокчейна.

ноември 24, 2023 21:00 2 мин. четене

Крадци се представят за полицаи, за да ограбят богати крипто инвеститори

В Канада полицията е повдигнала обвинение на 34-годишен мъж за участието му в обир на жилище. В инцидента са участвали лица, представящи се за служители на правоприлагащите органи, и в резултат на това е извършена кражба на $7.3 милиона в криптовалута.

ноември 24, 2023 16:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.