НАЧАЛО Други

Глобалните инвестиционни схеми на Китай и Европа – какво трябва да знаем

октомври 29, 2023 10:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Глобалните инвестиционни схеми на Китай и Европа – какво трябва да знаем

Преди две години Европейският съюз представи програмата си "Global Gateway", чиято цел е да насърчи глобалното сътрудничество и инвестициите в развиващите се страни и нововъзникващите пазари.

Този месец стартира първият форум “Global Gateway“, който служи като платформа за оценка на напредъка на партньорите, вдъхновяване на действия и засилване на сътрудничеството за бъдещи начинания.

Първоначално замислена като съперник на китайската инициатива “Пояс и път“, инвестиционната схема на ЕС се ангажира да инвестира €300 милиарда до 2027 г., като е насочена към по-малко държави в сравнение с китайските инвестиции от €900 млилиарда през последното десетилетие. Докато ЕС има около 60 партньори, инициативата на Китай може да се похвали с над 150.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен подчерта, че Глобалният портал предлага на държавите по-справедлива и рационализирана инвестиционна възможност в сравнение с алтернативите, обременени със сложни условия и високи разходи. Тя изтъкна колективната полза от устойчивостта, като подчерта ангажимента на ЕС за по-тясно сътрудничество с неговите партньори.

Различавайки се от китайския акцент върху транспорта и инфраструктурата, Глобалният портал на ЕС дава приоритет на екологични и устойчиви проекти, особено в областта на енергетиката, здравеопазването и образованието. Първоначалното му водещо начинание през 2022 г. включваше създаването на центрове за производство на ваксини в Гана, Руанда, Сенегал и Южна Африка. Понастоящем се изпълняват 90 проекта на стойност приблизително €66 милиарда, като по време на форума в Брюксел бяха подписани допълнителни споразумения.

Лидери като министър-председателя на Бангладеш Шейх Хасина и заместник министър-председателя на Виетнам Чан Хонг Ха са осигурили ангажименти съответно за развитие на възобновяемата енергия и за екологична трансформация, което илюстрира широкообхватното въздействие на схемата. Освен това ЕС има за цел да осигури достъп до жизненоважни ресурси в Азия и Африка чрез допълнителни споразумения.

Въпреки че Европейската комисия и Европейската инвестиционна банка контролират заявленията за проекти, от частните европейски предприятия се очаква значителен принос, което им дава голяма роля при вземането на решения. Този модел на партньорство, съчетаващ публични средства, регулаторна подкрепа и частни инвестиции, има за цел да осигури необходимата стабилност за амбициозни проекти.

Водещите компании в ЕС в областта на машиностроенето изразиха ентусиазъм за инициативата, като подчертаха прозрачността, устойчивостта и спазването на международните стандарти.

Макар че Глобалният портал се стреми да предостави алтернатива на китайската инициатива “Пояс и път“, представителите на ЕС подчертаха, че тя не предполага пълно откъсване от Китай. Участващите държави, като Бангладеш и Сърбия, могат да се ангажират едновременно и с двете инициативи. Китайският министър на външните работи Ван И също изрази готовност за потенциално сътрудничество между двете схеми, признавайки здравословната конкуренция и потенциала за взаимни ползи.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Притесненията за долара и ролята на китайската валута

През последните няколко години сред висшите политици от БРИКС нараства загрижеността относно доминиращата роля на долара и неговото въздействие върху макроикономиката на развиващите се пазари.

декември 7, 2023 17:00 4 мин. четене

Съдът одобри признанието за вина на Чанпен Джао

Чанпен Джао наскоро бе признат за виновен от съдия в САЩ по дело, свързано с нарушения на разпоредбите за борба с прането на пари.

декември 7, 2023 16:46 2 мин. четене

Рецесията в САЩ и какво мислят директорите на големите банки

Джейн Фрейзър, главен изпълнителен директор на Citigroup, се присъедини към група на банкови ръководители, които предупреждават за предстоящи трудни времена.

декември 7, 2023 14:00 2 мин. четене

Саудитска Арабия може да започне “петролна война” срещу САЩ

Саудитска Арабия се сблъсква с предизвикателства при повишаването на цените на петрола чрез съкращаване на производството и може да обмисли значителна промяна в посока към САЩ, според мнението на енергийния експерт Пол Санки.

декември 7, 2023 10:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.