НАЧАЛО Други

Китай и САЩ се срещат, за да обсъдят икономиката и търговията

08.02.2024 10:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Китай и САЩ се срещат, за да обсъдят икономиката и търговията

Икономическата работна група на САЩ и Китай се събра в Пекин в понеделник и вторник, за да разгледа търговски въпроси и по-широки икономически проблеми.

Това беше третата им среща от септември насам, в която участваха високопоставени служители от Министерството на финансите на САЩ и Министерството на финансите на Китай, наред с други.

Според изявлението на Министерството на финансите, публикувано във вторник, дискусиите са обхванали “перспективите за вътрешните макроикономически перспективи“, наред с взаимните притеснения, като например нивата на дълга в страните с ниски доходи и развиващите се икономики.

Представителите на САЩ изтъкнаха опасенията относно промишления излишък на Китай и неговото въздействие върху американските работници и предприятия. Този излишък се дължи на засилените инвестиции на Китай в производствения сектор, които се очаква да доведат до увеличаване на производството над вътрешното търсене.

В анализ на Атлантическия съвет от декември беше отбелязано, че тази търговска динамика може да доведе до ескалация на напрежението с икономики като САЩ и ЕС, които също така развиват местни индустрии и заетост в подобни сектори.

Въпреки това делегацията на САЩ подчерта, че предпочита да запази икономическата взаимозависимост, а не да я отделя, като се стреми към справедливи условия за американските дружества и работници.

Междувременно служители от китайското министерство на финансите изразиха загриженост относно ескалиращите американски мита и “двустранните инвестиционни ограничения и санкции, насочени към китайските компании“, както съобщиха китайските държавни медии.

Създадена през септември 2023 г. от министъра на финансите на САЩ Джанет Йелън и китайския вицепремиер Хе Лифен, работната група има за цел да поддържа стабилни икономически отношения в условията на нарастващо напрежение. Тази неотдавнашна среща, първата за 2024 г. и проведена в Китай, следва търговските дискусии на Йелън с Хе през ноември.

Двете страни се споразумяха да се съберат отново през април, за да продължат дискусиите.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Тази държава отказва да се присъедини към съюза

Министерството на външните работи на Мексико наскоро отговори на спекулациите относно потенциалния интерес на страната относно присъединяване към групата БРИКС, която се състои от нововъзникващи икономики.

04.03.2024 20:20 2 мин. четене

5 акции, които да избягвате на фона на икономическото състояние на САЩ

Въпреки че в момента пазарите на акции в САЩ са на исторически високи нива, инвеститорите трябва да бъдат предпазливи.

04.03.2024 16:40 3 мин. четене

Икономиката на ОАЕ може драстично да се разрасне през 2024 година

Прогнозите са, че икономиката на Обединените арабски емирства (ОАЕ) ще нарасне с 5% през 2024 г., което е значително увеличение спрямо отчетения през миналата година ръст от 3.4%.

04.03.2024 12:29 1 мин. четене

Ето какво мисли милиардерът Рей Далио за настоящия фондов пазар

Рей Далио, основателят на Bridgewater, наскоро сподели своята гледна точка за сегашното състояние на фондовия пазар, като посочи, че не смята, че той е в балон.

04.03.2024 11:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.