НАЧАЛО Други

Глобалната икономика няма да се нормализира през 2024 година според директора на ЕЦБ

20.01.2024 17:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Глобалната икономика няма да се нормализира през 2024 година според директора на ЕЦБ

Председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард изрази очакването си, че световната икономика няма да се върне напълно към "нормалното си състояние" до 2024 г., въпреки че през последните 12 месеца се наблюдава стабилизиране на някои показатели.

По време на панелна дискусия на Световния икономически форум в Давос, Швейцария, Лагард определи периода след пандемията като “странен, необичаен и труден за анализиране“. Тя изтъкна три тенденции, които са започнали да се нормализират през предходната година: потреблението, търговията и инфлацията.

Лагард потвърди нормализирането на потреблението, търговията и инфлацията през 2023 г. Потреблението, основен двигател на глобалния растеж, започна да се смекчава, тъй като пазарът на труда се отпуши, а потребителските спестявания намаляха.

Търговията, нарушена от предпочитането на услугите пред стоките през 2021 г. и 2022 г., показа признаци на възстановяване, като през октомври броят на световната търговия нарасна.

Обръщайки внимание на спада на инфлацията в световен мащаб, Лагард отбеляза спад както на общата, така и на базисната инфлация през ноември, отбелязвайки това, което тя определи като “нормализиране“, наблюдавано през 2023 г. Тя обаче намекна за сложността на понятието “нормалност“.

През декември Европейската централна банка (ЕЦБ) предпочете да запази лихвените проценти без промяна за втори пореден път, като ревизира прогнозата си за инфлацията от “очаквано твърде дълго оставане на твърде високи равнища” на очакване за постепенно понижение през следващата година.

Генералният директор на Световната търговска организация (СТО) Нгози Оконджо-Ивеала също призна за потенциална тенденция към нормализиране, но подчерта аномалията, като отбеляза, че растежът на търговията все още изостава от растежа на БВП.

Тя се позова на несигурността, като геополитическите конфликти, смущенията в Червено море и изборите в световен мащаб, която прави прогнозите трудни.

 

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Тази държава отказва да се присъедини към съюза

Министерството на външните работи на Мексико наскоро отговори на спекулациите относно потенциалния интерес на страната относно присъединяване към групата БРИКС, която се състои от нововъзникващи икономики.

04.03.2024 20:20 2 мин. четене

5 акции, които да избягвате на фона на икономическото състояние на САЩ

Въпреки че в момента пазарите на акции в САЩ са на исторически високи нива, инвеститорите трябва да бъдат предпазливи.

04.03.2024 16:40 3 мин. четене

Икономиката на ОАЕ може драстично да се разрасне през 2024 година

Прогнозите са, че икономиката на Обединените арабски емирства (ОАЕ) ще нарасне с 5% през 2024 г., което е значително увеличение спрямо отчетения през миналата година ръст от 3.4%.

04.03.2024 12:29 1 мин. четене

Ето какво мисли милиардерът Рей Далио за настоящия фондов пазар

Рей Далио, основателят на Bridgewater, наскоро сподели своята гледна точка за сегашното състояние на фондовия пазар, като посочи, че не смята, че той е в балон.

04.03.2024 11:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.