НАЧАЛО Други

Глобална финансова криза няма да има уверява икономист

ноември 16, 2023 9:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Глобална финансова криза няма да има уверява икономист

Въпреки нарастването на дълга по кредитните карти в САЩ до $1.08 трилиона през третото тримесечие на 2023 г., Джонатан Пингъл, главен икономист на UBS за САЩ, отхвърли опасенията за предстояща глобална финансова криза.

Макар да призна ролята на затягането на кредитирането за забавяне на въздействието на паричната политика на Федералния резерв върху икономиката, Пингъл не предвиди системен риск, като твърди, че се очаква кредитните насрещни ветрове да отслабят активността през 2024 г.

Пингъл изтъкна няколко фактора, които допринасят за икономическата обстановка, включително опасенията за банковата стабилност след срива на Silicon Valley Bank и последиците от “бързото” повишаване на лихвените проценти, инициирано от Федералния резерв от март 2022 г. насам.

Въпреки 11-те повишения на лихвените проценти Фед предпочете да ги запази непроменени на последните заседания, а индексът на потребителските цени през октомври, показващ 3.2% годишно увеличение, доведе до намаляване на очакванията за повишение на лихвите през декември.

Макар че Пингъл оцени стабилността на индекса на потребителските цени като положителна за целта на Федералния резерв да възстанови ценовата стабилност, той предупреди, че постигането на целта за инфлация от 2% все още ще отнеме време.

Отчитайки тенденцията на дезинфлация, той сподели, че очаква напредък към целта през следващата година, но все пак отбеляза, че може да се наложи допълнително отслабване на пазара на труда, за да може инфлацията постоянно да се колебае около 2%.

Публикуваната наскоро прогноза на UBS за икономиката на САЩ през 2024-2026 г. предвижда нарастване на безработицата до близо 5% и предполага възможност за лека рецесия до средата на 2024 г.

Инвеститорите, обезпокоени от потенциалното негативно въздействие на агресивното повишаване на лихвените проценти, с нетърпение очакват признаци за тяхното намаляване. От UBS очакват значителни намаления на лихвените проценти през 2024 г., вероятно до 275 базисни пункта, осъществени първо за предотвратяване на ограниченията на номиналния лихвен процент по фондовете при спад на инфлацията, а по-късно – за противодействие на икономическото отслабване.

Пингъл смята, че двуетапният процес на намаляване на лихвените проценти може да започне още през март, като вторият етап ще бъде предизвикан от нарастващата безработица.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС, Биткойн и злато – предстои тежка година за долара

През изминалата година Съединените щати бяха изправени пред сериозни икономически предизвикателства, борейки се с инфлацията и стремейки се да стабилизират финансовото си състояние в условията на глобални колебания.

декември 4, 2023 8:00 3 мин. четене

Coinbase регистрира огромен ръст на обема на търговия – цената на акциите се изстреля с над 70%

След неотдавнашните регулаторни сътресения в Binance обемите на търговия в Coinbase отбелязаха значителен ръст. Едновременно с този скок се наблюдаваше и значителен ръст в цената на акциите на компанията.

декември 4, 2023 6:00 2 мин. четене

Китайските AI фирми устояват на натиска на САЩ

Налагането на ограничения върху чиповете и санкциите, насочени към китайските компании за изкуствен интелект, нанесоха значителен удар върху напредъка на страната в областта на изкуствения интелект.

декември 3, 2023 21:00 2 мин. четене

Канада се разминава с рецесията, но икономиката се свива

Икономиката на Канада се сблъска с неочакван неуспех през третото тримесечие, разкривайки спад на годишна база от 1.1%, както стана ясно от последните данни, което е далеч от рецесия, но показва спъващ се растеж преди предстоящото решение за лихвените проценти.

декември 3, 2023 19:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.